Γ. Πατούλης: «Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην εθνική προσπάθεια και στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές με έργα ουσίας, με την προϋπόθεση της διασφάλισης των απαιτούμενων πόρων αλλά και της επίσπευσης των σχετικών διαδικασιών, μέσω νομοθετικών πρωτοβουλιών»
Σε συνέχεια των συσκέψεων που πραγματοποιεί ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με υπηρεσιακούς παράγοντες και όλους τους αρμόδιους φορείς με αντικείμενο το σχεδιασμό της επόμενης μέρας με στόχο την καλύτερη θωράκιση της Αττικής με αφορμή τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσαν οι πυρκαγιές, συναντήθηκε με τον Γ. Γραμματέα Περιβάλλοντος Κ. Αραβώση, με δεδομένη και την αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος στην εκτέλεση των έργων ορεινής υδρονομίας, αντιδιαβρωτικών, αλλά και αντιπλημμυρικών στους ορεινούς όγκους.
Στόχος της σύσκεψης η εξέταση και η συζήτηση προτάσεων και λύσεων που απαιτούνται για την αποτελεσματικότερη προστασία των πεδινών περιοχών, των οικισμών και των πόλεων της Αττικής, από τον υδάτινο όγκο που θα κατεβαίνει από τα ορεινά, στις πρώτες βροχοπτώσεις, εξαιτίας κυρίως της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε τον περασμένο Μάιο στα Γεράνεια όρη αλλά και των πρόσφατων σε Ανατολική, Δυτική Αττική και Β.Τ. Αθηνών.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Δασών του υπουργού Β. Γκουντούφας, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Μητροπολιτικών Υποδομών, Χωρικού σχεδιασμού και Αντιπλημμυρικών Έργων Θ. Κατσιγιάννης, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Τεχνικών Έργων Ε. Κοσμίδη, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής Αλ. Καλογερόπουλος, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ανατολικής Αττικής Γ. Ασπρουλάκης.
Κατά τη συζήτηση ο Γ. Γραμματέας και τα στελέχη του Υπουργείου ζήτησαν από την Περιφέρεια Αττικής να αναλάβει την εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων στα Γεράνεια όρη, επικαλούμενοι την τεχνογνωσία της, αν και εκτός των αρμοδιοτήτων της.
Από την πλευρά του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η διάθεση της Περιφέρειας να συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια διαχείρισης των συνεπειών των πυρκαγιών είναι δεδομένη, ωστόσο επισήμανε πως σύμφωνα και με τις εισηγήσεις των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας που διαθέτουν χρόνια εμπειρία, ο χρόνος που απαιτείται για τις μελέτες αλλά και τις διαδικασίες δημοπράτησης των συγκεκριμένων έργων, ακόμη και με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος, είναι πάνω από 10 μήνες.
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως για να μπορέσει η Περιφέρεια να συμβάλει ουσιαστικά και με γρήγορα βήματα απαραίτητη προϋπόθεση είναι αφενός η επίσπευση των σχετικών διαδικασιών μέσω νομοθετικής ρύθμισης και αφετέρου η διασφάλιση των απαιτούμενων χρηματοδοτικών εργαλείων.
«Για την επίτευξη των στόχων βασιζόμαστε στη συνδρομή του Υπ. Περιβάλλοντος, προκειμένου αφενός να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι και αφετέρου να επιταχυνθούν οι χρονοβόρες διοικητικές διαδικασίες που απαιτούνται για την ανάθεση των σχετικών μελετών και έργων καθώς και των περιβαλλοντικών και λοιπών αδειοδοτήσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ανάλογες προϋποθέσεις, υπογράμμισε, πρέπει να ισχύσουν και για την εκτέλεση των έργων προστασίας από τις πρόσφατες φωτιές στην Ανατολική και Δυτική Αττική αλλά και στο Β.Τ. Αθηνών και συγκεκριμένα για τις παρεμβάσεις, που απαιτούνται στο όρος Πατέρας, στην Πάρνηθα και όπου αλλού κρίνεται αναγκαίο.
Ωστόσο, όπως επισήμανε, από πλευράς Περιφέρειας είναι δεδομένη η στενή και εποικοδομητική συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, προκειμένου να ξεκινήσει με γρήγορους ρυθμούς η προετοιμασία μεταξύ των δύο φορέων για την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων που απαιτούνται, όπως συμφωνήθηκε στα τέλη Ιουλίου, με στόχο τη σύνταξη μελετών και την εκτέλεση κρίσιμων έργων στα ρέματα, που βρίσκονται σε περιοχές αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής.
Ο κ. Αραβώσης υποσχέθηκε στον Περιφερειάρχη πως θα συζητηθεί και θα εξεταστεί πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο δρομολόγησης μίας νομοθετικής ρύθμισης που θα διευκολύνει τις σχετικές διαδικασίες για την επίσπευση των έργων, ενώ σχετικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης τόνισε πως θα διασφαλιστεί μέσω του ΣΑΕΠ που προβλέπει τη χρηματοδότηση έκτακτων αναγκών, ενώ θα μεταβιβαστεί και σχετικό αίτημα στήριξης και προς το Υπ. Ανάπτυξης.
Σχετικά με το αίτημα του κ. Πατούλη οι όποιες διαδικασίες ακολουθηθούν για την επίσπευση των έργων στα Γεράνεια Όρη, να αποτελέσουν «πιλότο» και για τα έργα που χρειάζονται με αφορμή τις πρόσφατες φωτιές, ο κ. Αραβώσης ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί η ίδια τακτική.
Σε κάθε περίπτωση ο Περιφερειάρχης κλείνοντας, υπογράμμισε πως θα αναμένει τις περαιτέρω ενέργειες του Υπουργείου, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων που απαιτούνται.