Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία παρουσίασαν χθες, 15/9/2021, στις περιβαλλοντικές οργανώσεις, στο πλαίσιο διαβούλευσης, οι συναρμόδιοι Υπουργοί Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ). Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος.
Το Σχέδιο έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και εκπονήθηκε από τα ΥΕΕΒ και ΥΓΑΑΠ, καθώς και το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός των δράσεων του με στόχο την έναρξη υλοποίησης το 2022.
Εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων που πήραν τον λόγο μετά το πέρας των παρουσιάσεων των δύο Υπουργών, εξέφρασαν, καταρχάς, την ικανοποίησή τους για την ενημέρωση που έλαβαν, ενώ είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν σχόλια και απόψεις. Όπως συμφωνήθηκε, θα έχουν την ευκαιρία εντός του επόμενου μήνα να αξιολογήσουν τη στρατηγική και να αποστείλουν γραπτώς τις θέσεις τους, ώστε οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την οικοδόμηση μιας κυκλικής οικονομίας να ενισχυθούν με νέες ιδέες και πρακτικές.
Παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία, η Υπουργός Ενέργειας κα Νατάσα Πηλείδου τόνισε πως το Σχέδιο θα δώσει την ευκαιρία να προσπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο του γραμμικού μοντέλου της οικονομίας, το οποίο καταχράται τους φυσικούς πόρους, παράγει απόβλητα και συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή, και να οδηγηθεί η Κύπρος σε ένα πράσινο, κυκλικό μοντέλο οικονομίας, αξιοποιώντας ανανεώσιμους πόρους, ανακτώντας πρώτες ύλες και μειώνοντας την παραγωγή αποβλήτων στο ελάχιστο. Επεσήμανε πως οι καλές πρακτικές της κυκλικής οικονομίας δημιουργούν ευκαιρίες για μεταμόρφωση των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας, ώστε να αποκτήσουν περισσότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και πιο βιώσιμες, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Το ΥΕΕΒ, σημείωσε η κα Πηλείδου, έχει ξεκινήσει την ετοιμασία των νέων Σχεδίων Χορηγιών και εντός του 2022 θα προκηρυχθεί σχέδιο κινήτρων ύψους €13 εκατ., το οποίο θα δίνει την ευκαιρία στις βιομηχανίες να επενδύσουν σε έργα και πρακτικές που οδηγούν στην κυκλικότητα.
Το συνολικό κόστος υλοποίησης του Εθνικού Σχέδιου Δράσης θα ανέλθει στα €90 εκατ. και στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες: την καλλιέργεια κουλτούρας των πολιτών, την παροχή κινήτρων, τη δημιουργία υποδομών και τη διαχείριση δημοτικών αποβλήτων.
Ο Υπουργός ΓΑΑΠ κ. Κώστας Καδής ανέφερε ότι τα προγράμματα του Σχεδίου Δράσης που αφορούν το Υπουργείο του, εστιάζονται στη χωριστή συλλογή και διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων και περιλαμβάνουν το πρόγραμμα χωριστής συλλογής αποβλήτων, την εφαρμογή του συστήματος Πληρώνω Όσο Πετώ, καθώς και το πρόγραμμα χωριστής συλλογής και αξιοποίησης αποβλήτων στις ορεινές περιοχές. Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι προγραμματίζονται και άλλα έργα, όπως η κατασκευή κέντρων επισκευής και επαναχρησιμοποίησης, η δημιουργία πράσινων γωνιών προς εξυπηρέτηση κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών, η οικιακή κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων, η επέκταση του δικτύου πράσινων σημείων και η δημιουργία συντονιστικού σώματος μεταξύ Κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση των αποβλήτων. «Η μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη είναι μία τεράστια ευκαιρία για τη χώρα μας η οποία θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων για μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση αποβλήτων, μετάβαση σε βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης και στην προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε ο κ. Καδής.