«Η κλιματική κρίση και η περιβαλλοντική κρίση είναι αλληλοσυνδεόμενες, επιβάλλουν βαθιές, ταχείες και συστημικές αλλαγές, και κυρίως την εξασφάλιση εργαλείων ώστε η απαραίτητη πράσινη μετάβαση να γίνει με δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη χθεσινή του τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
«Το να αφιερώσουμε τη σημερινή μέρα στα νέα εργαλεία που πρέπει να προωθήσει το Συμβούλιο της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε», επεσήμανε, τονίζοντας ότι ακόμη και σήμερα, που βιώνουμε κλιματικές καταστροφές σε όλο τον πλανήτη, οι δηλώσεις και οι δεσμεύσεις σε υψηλό πολιτικό επίπεδο περισσεύουν, αλλά δεν συνοδεύονται από ανάλογες δράσεις.
Οι αλλαγές που χρειαζόμαστε συνιστούν ουσιαστικά μια Πράσινη Επανάσταση που αφορά τον τρόπο που παράγουμε, τον τρόπο που καταναλώνουμε, την καθημερινότητά μας. Η επανάσταση αυτή μπορεί να συμβεί μόνο εφόσον η Πολιτεία τεθεί επικεφαλής αυτής της μετάβασης, επεσήμανε ο Σ.Φάμελλος. «Είναι σαφές ότι οι δυνάμεις της αγοράς δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη δίκαιη και συνολική μετάβαση της κοινωνίας, με προστασία των πιο ευάλωτων, των νοικοκυριών χαμηλότερου εισοδήματος και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας», επεσήμανε. Ήδη, η τρέχουσα ενεργειακή κρίση μάς δείχνει, μαζί με την πανδημία, τη σημασία των δημόσιων πολιτικών και του ελέγχου των βασικών ενεργειακών εργαλείων από την Πολιτεία. Βλέπουμε την αποτυχία του κυρίαρχου νεοφιλελεύθερου ενεργειακού μοντέλου να ανταποκριθεί στις συνθήκες της κρίσης: πολλαπλές χρεοκοπίες ιδιωτικών ενεργειακών εταιρειών, ραγδαία αυξανόμενες τιμές καυσίμων και ηλεκτρισμού, αδυναμία πρόσβασης των οικονομικά ασθενέστερων στο βασικό αγαθό της ενέργειας.
Τόνισε ότι το δικαίωμα σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουν πλέον οι διεθνείς οργανισμοί. Αλλά και ότι η κλιματική κρίση αμφισβητεί τη δημοκρατία, τους θεσμούς της κοινωνίας μας και βαθαίνει τις ανισότητες ενώ περιορίζει τα δικαιώματα στα βασικά αγαθά των ασθενέστερων πολιτών και ομάδων.
Από την άλλη, η μάχη κατά της κλιματικής κρίσης απαιτεί περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη εμπλοκή των πολιτών και περισσότερη εμπιστοσύνη της πολιτείας στις αποφάσεις από κάτω προς τα πάνω.
Αλλά πρέπει να εμπιστευτούμε την κοινωνία και τη νεολαία. Οι νέοι και οι νέες ζητούν να αλλάξει το σύστημα γιατί νιώθουν ότι αυτό το σύστημα δεν τους ακούει!
Αναφερόμενος ιδιαίτερα στους κλιματικούς πρόσφυγες, ο Σ.Φάμελλος σημείωσε τη συλλογική ευθύνη που οφείλουμε να αναλάβουμε απέναντι στις χώρες και τους ανθρώπους που βιώνουν τις βαρύτερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, τονίζοντας ότι η ευθύνη αυτή δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή αναπτυξιακής βοήθειας, αλλά οφείλει να επεκταθεί και στην παροχή κατάλληλων τεχνολογικών εργαλείων και πόρων.
«Η κοινωνική δικαιοσύνη και η δημοκρατία αποτελούν δομικά στοιχεία της πράσινης μετάβασης που πρέπει να υλοποιήσουμε. Μόνο μέσα από ενίσχυση της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης μπορούμε να πετύχουμε αυτό το δύσκολο καθήκον, εφόσον θέλουμε η μετάβαση αυτή να είναι επιτυχής και για όλους και όλες», τόνισε, κλείνοντας την τοποθέτησή του.