«Η πολιτική της ΝΔ για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες και του θαλάσσιου περιβάλλοντος αλλά και των ανθρώπων που δουλεύουν στις ελληνικές θάλασσες και περιορίζεται σε επικοινωνιακές εξαγγελίες», επισήμανε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ.Φάμελλος, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής, με θέματα την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης από τα πλαστικά και τη βιώσιμη αλιεία.
«Για να υπάρξει βιώσιμη αλιεία και προστασία του περιβάλλοντος χρειάζονται ξεκάθαροι κανόνες. Όμως η κυβέρνηση επέλεξε να καθυστερήσει, μέσω του αντιπεριβαλλοντικού Ν.4685, τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και τα Προεδρικά Διατάγματα για τις περιοχές Natura 2000, έργο που είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι και στο θαλάσσιο χώρο δεν υπάρχουν κανόνες προστασίας, και είναι άγνωστο το πότε θα υπάρξουν, ενώ ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει στόχους αύξησης της έκτασης των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, που ήδη εμπεριέχονται στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα και αποτελούν υποχρέωση της χώρας», σημείωσε ο Σ.Φάμελλος.
Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της κατάργησης των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. «Το 2018 είχε προταθεί ένα συμμετοχικό σχήμα, όπου στο Διοικητικό Συμβούλιο κάθε Φορέα συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και επαγγελματιών, περιβαλλοντικές ΜΚΟ, επιστημονικοί φορείς και η αυτοδιοίκηση. Πλέον, μετά το Ν. 4685, αυτή η συμμετοχικότητα καταργείται και η διοίκηση θα είναι αθηνοκεντρική. Έχουμε τον σαφή κίνδυνο οι τοπικές κοινωνίες να θεωρήσουν την προστασία της φύσης μία αυταρχική υποχρέωση που τους έρχεται από τα πάνω ή από μακριά και να την απορρίψουν ή να προσπαθήσουν να την παρακάμψουν, αφού δεν θα έχουν λόγο ή συμμετοχή σε αυτή».
«Παράλληλα, και παρά το γεγονός ότι η ολοκλήρωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού ήταν υποχρέωση της χώρας και έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2021, η χώρα μας, όπως επιβεβαιώθηκε από το ΥΠΕΝ, είναι ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο. Και ενώ είχαμε υποχρέωση να τον έχουμε ολοκληρώσει, ο Πρωθυπουργός τον επανεξήγγειλε για αργότερα στο Διεθνές Φόρουμ της Μασσαλίας που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο φέτος. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και με τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), και ιδιαίτερα αυτής του Θερμαϊκού, όπου το Προεδρικό Διάταγμα καθυστερεί».
Αναφερόμενος στα ζητήματα της κυκλικής οικονομίας, ο Σ.Φάμελλος τόνισε ότι η χώρα έχει Εθνική Στρατηγική ήδη από το 2018, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ζούμε το εξής απίστευτο: η χώρα έχει Εθνική στρατηγική, κατατεθειμένη στην Ευρ. Επιτροπή, και μιλάμε ξανά για εθνικό σχεδιασμό, ενώ θα έπρεπε να συζητάμε για την υλοποίησή του. Ακόμα και σε ό,τι αφορά την εναλλακτική διαχείριση αλιευτικού εξοπλισμού, υποχρεωτική με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία που εναρμόνισε η ΝΔ, φαίνεται ότι δεν έχει προχωρήσει τίποτα και οι αλιείς δεν γνωρίζουν σχετικά, ενώ κανονικά θα πρέπει να ενσωματωθεί όλη η αλιευτική βιομηχανία – σε μια τέτοια λειτουργία, η οποία δε θα τους προσθέτει κόστος, αλλά πιθανά θα είναι ένα κομμάτι της επαγγελματικής δραστηριότητας των αλιέων».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Σ.Φάμελλος εστίασε στα δύο κεντρικά ζητήματα της διαχείρισης απορριμμάτων σήμερα που δυναμιτίζουν οποιαδήποτε προσπάθεια προώθησης της κυκλικής οικονομίας: στην καύση απορριμμάτων, που αποτελεί τη βασική επιλογή του Εθνικού Σχεδιασμού της ΝΔ, και στα σκάνδαλα στο χώρο της ανακύκλωσης, όπου από τη μια οι Δήμοι δεν έχουν κατάλληλο εξοπλισμό για να προωθήσουν τη χωριστή συλλογή απορριμμάτων, και από την άλλη προωθούνται, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και του διαγωνισμού-μαμούθ του ΕΔΣΝΑ, προμήθειες εξοπλισμού που θα έπρεπε να παρέχουν τα Συστήματα Ανακύκλωσης δωρεάν, χωρίς κρατική χρηματοδότηση. «Όλα αυτά δεν ακούγονται καλά στην κοινωνία. Ενώ πρέπει να δημιουργούμε ένα θετικό προφίλ για την ανακύκλωση, στην πράξη, σήμερα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο», κατέληξε.
Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ