Στην ανακοίνωση νέων πρωτοβουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος αναμένεται να προβεί σήμερα ο Αμερικανό Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τηλεγράφημα του AP. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα επισκεφτεί σήμερα Τετάρτη πρώην εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στο Σόμερσετ της Μασαχουσέτης, που στρέφεται προς την υπεράκτια αιολική παραγωγή. Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης θα πιάσει την ευκαιρία να απαντήσει στους επικριτές του, που τον κατηγορούν για αδράνεια αναφορικά με την κλιματική αλλαγή.
Όπως αναμένεται το νέο σχέδιο που θα ανακοινώσει θα περιλαμβάνει:
• νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της εγχώριας υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας
• προσπάθειες για να βοηθηθούν οι κοινότητες να αντιμετωπίσουν τις ραγδαίες θερμοκρασίες μέσω προγραμμάτων που διαχειρίζονται η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης και το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών
Οι ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν σε μια στιγμή που η χώρες της Ευρώπης βρίσκονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με τη Βρετανία να πιάνει τη μεγαλύτερη θερμοκρασία στην ιστορία της. Αλλά το ίδιο συμβαίνει και με άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Γαλλία.
Το σίγουρο είναι πως ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν θα κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όμως φαίνεται πως δέχεται πιέσεις για αποτελεσματικές πρωτοβουλίες.
Γι’ αυτές προϊδέασε τους δημοσιογράφους που τον ακολουθούσαν στο ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. «Θα χρησιμοποιήσω κάθε εξουσία που έχω ως πρόεδρος για να συνεχίσω να εκπληρώνω τη δέσμευσή μου να κινηθώ προς την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη», είπε κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε μαζί τους.
Όπως επισημαίνει το AP μεταξύ των 10 μεγαλύτερων περιοχών στη βάση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει πολιτικές συνεπείς με τους διεθνείς στόχους περιορισμού της θέρμανσης κατά μερικά ακόμη δέκατα, σύμφωνα με επιστήμονες και ειδικούς που παρακολουθούν την κλιματική δράση στις χώρες.
«Ακόμα κι αν η Ευρώπη πετύχει όλους τους κλιματικούς στόχους της και οι υπόλοιποι όχι, όλοι χάνουμε», έχει σημειώσει η Κέιτ Λάρσεν, επικεφαλής διεθνούς ενέργειας και κλίματος της ερευνητικής εταιρείας Rhodium Group. Οι εκπομπές αερίων που παγιδεύουν τη θερμότητα δεν σταματούν στα εθνικά σύνορα, ούτε οι ακραίες καιρικές συνθήκες που γίνονται αισθητές σε όλο το βόρειο ημισφαίριο.
«Είναι μια ζοφερή προοπτική . Δεν υπάρχει καμία λύση, φοβάμαι», ανέφερε από την πλευρά του ο κλιματολόγος Bill Hare, Διευθύνων Σύμβουλος της Climate Analytics.