Μπάιντεν - Πούτιν: «Πόλεμος επισκέψεων» στη Μέση ανατολή με φόντο την ενέργεια

Μπάιντεν - Πούτιν: «Πόλεμος επισκέψεων» στη Μέση ανατολή με φόντο την ενέργεια
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Κυριακή, 24/07/2022 - 05:05

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τα δεδομένα και ενεργοποίησε αντανακλαστικά δράσης.

Η επιστροφή του αμερικανικού ενδιαφέροντος στη Μέση Ανατολή δημιουργεί ξανά νέα δεδομένα στην περιοχή, ύστερα από περίοδο σταδιακής απομάκρυνσης. Η περίοδος αυτή ήταν η περίοδος του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όμως τίποτα δεν έδειχνε μια γρήγορη ολική επαναφορά των ΗΠΑ, κατά τη θητεία Μπάιντεν. Άλλωστε στις ΗΠΑ είχε ήδη ξεκινήσει η συζήτηση επικέντρωσης των στρατηγικών στόχων στην περιοχή του Ινδο – Ειρηνικού, κάτι που κατέδειξε και η υπογραφή της Συμφωνίας AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τα δεδομένα και ενεργοποίησε αντανακλαστικά δράσης τόσο σε σχέση με την ασφάλεια της Ευρώπης, όσο και της Μέσης Ανατολής. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο Πρόεδρος Μπάιντεν επισκέφτηκε τη Σαουδική Αραβία και στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας το Πρόεδρος Πούτιν επισκέφτηκε το Ιράν. Επρόκειτο για δύο επισκέψεις που έγιναν σχεδόν παράλληλα.

Πίσω από τις επισκέψεις κινητήριος δύναμη αποτελεί και η ενεργειακή ασφάλεια. Στόχος του Προέδρου Μπάιντεν ήταν να πειστεί η Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου. Από την άλλη πλευρά η Ρωσία με το Ιράν έρχονται ακόμη πιο κοντά ενεργειακά. Όπως αναφέρει η Rossiyskaya Gazeta, οι δύο χώρες θα έχουν υπό τον έλεγχό τους περισσότερο από το 40% των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου και το 15% του πετρελαίου. Και τα δύο κράτη υπόκεινται σε κυρώσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, επομένως η συμμαχία τους θα δώσει προτεραιότητα σε κινήσεις για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των περιορισμών και για την πώληση των πόρων τους σε πελάτες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Εξάλλου, η Ρωσία και το Ιράν θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ η μία την άλλη.

Έτσι δεν αποκλείεται όπως ο Πρόεδρος Μπάιντεν που έκανε μια ολική επαναφορά σε ότι αφορά στη Σαουδική Αραβία που μέχρι πρόσφατα χαρακτήριζε κράτος παρία, να συντελεστεί μια αντίστοιχη επαναφορά και σε σχέση με το Ιράν, προκειμένου να απομακρυνθεί από τη Ρωσία. Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης τον τελευταίο καιρό μεταδίδουν πως δεν αποκλείεται στην Ουάσιγκτον να ξαναδούν το θέμα των κυρώσεων κατά το Ιράν.

Όμως τα πράγματα δεν θα είναι τόσο απλά, καθώς το Ιράν φαίνεται να επωφελείται περισσότερο από τις στενές σχέσεις του με την Ρωσία, παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Το ρωσικό πρακτορείο Tass επισημαίνει ότι αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή το Ιράν είναι αγωγοί φυσικού αερίου. Ενέκρινε ένα έργο για την κατασκευή ενός αγωγού προς την Ινδία μέσω Πακιστάν πριν από λίγο καιρό, και μάλιστα είχε ξεκινήσει την κατασκευή του. Ωστόσο, το έργο ανεστάλη για πολιτικούς λόγους - ξέσπασε μια διαφωνία μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας. Το Ιράν θα μπορούσε να αναβιώσει το έργο και να το αναδιατάξει εάν η Ρωσία εντείνει τη μεσολάβησή της.

Το Ιράν χρειάζεται επίσης να επεκτείνει την εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει σε αυτό. Με τη σειρά του, το Ιράν θα μπορούσε να παρέχει στη Ρωσία εξοπλισμό και να μοιραστεί την αρκετά αξιοπρεπή τεχνολογία διύλισης πετρελαίου και φυσικού αερίου, γράφει η Rossiyskaya Gazeta.

Τελευταία τροποποίηση στις 24/07/2022 - 05:31