H στρατηγική και το σχέδιο υλοποίησης της εμβληματικής παγκόσμιας πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Ομίλου TUI για τον μετασχηματισμό της Ρόδου σε πρότυπο Βιώσιμο Τουριστικό Προορισμό παρουσιάστηκαν, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στο νησί.
Την εκδήλωση άνοιξαν οι διοργανωτές της, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος TUI Care Foundation και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ομίλου TUI, Thomas Ellerbeck. Αμέσως μετά, πήραν τον λόγο ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, που βρέθηκε στο νησί για να παρευρεθεί στην εκδήλωση και ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, αφού τόσο το Υπουργείο Τουρισμού όσο και ο Δήμος Ρόδου στηρίζουν το “The Rhodes Co-Lab. Sustainable Destination”. Το έργο χαιρέτισαν μέσω διαδικτυακής σύνδεσης, ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος ήταν παρών όταν ανακοινώθηκε το έργο στο πρωθυπουργικό γραφείο πριν από ένα χρόνο περίπου καθώς και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς.
Η διεξοδική παρουσίαση έγινε στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Rodos Palace, υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου Μαρίας Αναστασοπούλου, παρουσία των εκπροσώπων του συνόλου των παραγωγικών, τουριστικών, οικονομικών, κοινωνικών και επιχειρηματικών τοπικών φορέων, από υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη της PwC Ελλάδας, της εταιρείας συμβούλων που διενέργησε εκτεταμένη διαβούλευση μεταξύ των τοπικών φορέων το προηγούμενο διάστημα, στη βάση της οποίας εκπόνησε στη συνέχεια το επιχειρηματικό σχέδιο.
Η στρατηγική του The Rhodes Co-Lab. Sustainable Destination εξειδικεύεται σε 3 πυλώνες για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την προώθηση της κοινωνικής ανάπτυξης και της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διασφάλιση οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς. Οι τρεις αυτοί πυλώνες εξειδικεύονται σε 6 στρατηγικές προτεραιότητες και 26 επιμέρους δράσεις, που θέτουν για τη Ρόδο τον πήχη της κλιματικής ουδετερότητας 20 χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τον εθνικό στόχο. Ο σχεδιασμός υλοποιείται με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και πόρους χρηματοδότησης, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 250 εκατ. ευρώ.
Aκολούθησαν ερωτήσεις και απαντήσεις που οργανώθηκαν σε δύο θεματικές συζητήσεις-πάνελ με συμμετέχοντες ειδικούς στη βιώσιμη ανάπτυξη, κορυφαία στελέχη εταιρειών με ηγετική θέση στον κλάδο τους, κυβερνητικοί παράγοντες και κοινωνικοί εταίροι σε εθνικό επίπεδο.
Συγκεκριμένα, στο πρώτο πάνελ με επίκεντρο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και θέμα «προς ένα ολιστικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης του τουρισμού της Ρόδου με επίκεντρο την πράσινη ανάπτυξη» συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος, η σύμβουλος διοίκησης ΣΕΤΕ για τη βιωσιμότητα, Μάρθα Κεσσίσογλου, η διευθύντρια του χαρτοφυλακίου TUI Hotels & Resorts Jessica Kuthe, ο διευθυντής PwC Ελλάδας, επικεφαλής υπηρεσιών Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής Δημήτρης Σακίπης και ο Γενικός Διευθυντής ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, Χρήστος Γαμβρούδης.
Το δεύτερο πάνελ επικεντρώθηκε στην οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία για τη Ρόδο, στο οποίο απαντήσεις έδωσαν o Thomas Ellerbeck από τον όμιλο TUI, ο Διευθύνων Σύμβουλος Cisco Ελλάδας, Πορτογαλίας, Κύπρου και Μάλτας, Αντώνης Τσιμπούκης, ο Πρόεδρος ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος και ο Διευθυντής PwC Ελλάδας Δημόσιου Τομέα, Αλέξης Χλωρός.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος τόνισε: «Όπως κάθε κρίση μέχρι σήμερα έτσι και η κλιματική απειλή γίνεται για μας ελατήριο για να εκτιναχθούμε ψηλά. Να διαχειριστούμε την πρόκληση και να μεταβολίσουμε την απειλή σε ευκαιρία.
Ναι, βάζουμε μόνοι μας τον πήχη ψηλά. Αλλά αυτό αξίζει σε όλους τους φορείς και τις παραγωγικές δυνάμεις της Ρόδου που κάθονται στο ίδιο τραπέζι για να συνδημιουργήσουν λύσεις στην κατεύθυνση ενός Ολιστικού Αειφόρου Επιχειρηματικού Μοντέλου για τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Ναι, βάζουμε μόνοι μας τον πήχη ψηλά. Αλλά αυτό αξίζει σε όλους τους Ροδίτες που πάντα κοιτάζουν ψηλά γιατί έτσι έμαθαν, έτσι έζησαν και είναι πάντα περήφανοι για τον τόπο τους».
Ο Thomas Ellerbeck, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ομίλου TUI & Πρόεδρος του Ιδρύματος TUI Care Foundation δήλωσε: «Με το The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination, η Ελλάδα, η Ρόδος και η TUI αναπτύσσουν από κοινού ένα πρότυπο βιώσιμου τουριστικού προορισμού του μέλλοντος. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας και προσκαλούμε τους εταίρους μας στην Ελλάδα να συνεργαστούμε για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί ευκαιρία για την TUI, αλλά και για ολόκληρη την τουριστική βιομηχανία, τους τουριστικούς προορισμούς και τους επισκέπτες. Η προστασία του περιβάλλοντος, η ενίσχυση των τοπικών αλυσίδων εφοδιασμού στους προορισμούς, η απαλλαγή από τον άνθρακα και πολλά άλλα, είναι προκλήσεις που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μαζί. Ο τουρισμός στο σύνολό του θα επωφεληθεί από αυτό. Η TUI έχει θέσει δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στις υπηρεσίες της, τόσο στις αεροπορικές εταιρείες, όσο και στα κρουαζιερόπλοια και τα ξενοδοχεία. Το πρώτο ορόσημο είναι το 2030, διότι θεωρούμε ότι οι πολιτικοί στόχοι που έχουν τεθεί για το 2050 είναι πολύ αργά. Το Destination Co-Lab Rhodes είναι ένας από τους τρεις πυλώνες της ατζέντας βιωσιμότητας της TUI. Στη Ρόδο αρχίζουν να υλοποιούνται έργα που θα έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στο νησί, αλλά και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς. Αφορούν, μεταξύ άλλων, σε έργα στους τομείς της κλιματικής ουδετερότητας, της αποφυγής πλαστικών και τροφικών αποβλήτων, της κυκλικής οικονομίας κ.λπ . Χρειαζόμαστε την υποστήριξη όλων: των πολιτών της Ρόδου, των ξενοδοχείων, των εταιρειών μεταφορών και ενοικίασης αυτοκινήτων, των τοπικών επιχειρηματιών, καθώς και των δημοσιών αρχών και της κυβέρνησης».
Ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι: «Στόχος όλων είναι να γίνει η Ρόδος υπόδειγμα βιώσιμου τουριστικού προορισμού που θα αντιγράψει όλος ο κόσμος, καθώς η βιωσιμότητα του προορισμού θα αποτελεί νούμερο 1 τάση για τον ταξιδιώτη για τα επόμενα πολλά χρόνια. Η ναυαρχίδα του τουρισμού είναι η Ρόδος και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πετύχει το πρόγραμμα αυτό».
Ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης υπογράμμισε: «Η Ρόδος, πράσινο νησί για μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες, πρωτοπόρος στη βιωσιμότητα, πρωταγωνιστής στον παγκόσμιο τουρισμό. Μια Ρόδος που λάμπει. Που εκπέμπει το φως της μέσα σε γκρίζους καιρούς. Σήμερα, προχωράμε μεθοδικά και στοχευμένα. Με στρατηγικούς εταίρους παγκόσμιους ηγέτες καθώς οι προκλήσεις είναι τέτοιες που απαιτούν την ευρύτερη δυνατή συνένωση δυνάμεων για την αντιμετώπισή τους. Τίποτα μεγάλο και σημαντικό δεν μπορεί να γίνει αν δεν αγκαλιαστεί από τη βάση, από τον απλό καθημερινό άνθρωπο. Κι εμείς ως Δήμος Ρόδου αυτό ακριβώς βεβαιώνουμε με τη συμμετοχή μας στο πρότζεκτ. Τη δύναμη του να γίνουμε όλοι ένα, για μια Ρόδο που θα την καμαρώνουμε κι εμείς αλλά και οι γενιές μετά από μας».
O Κυριάκος Ανδρέου, Αν. Διευθύνων Σύμβουλος & Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της PwC Ελλάδας ανέφερε: «Ως PwC Ελλάδας είμαστε υπερήφανοι που συνεργαζόμενοι με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμβάλλαμε στο σχεδιασμό της στρατηγικής για την ανάδειξη της Ρόδου σε πρότυπο μοντέλο βιώσιμου τουριστικού προορισμού παγκοσμίως. Με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας αυτής, η PwC Ελλάδας αναλαμβάνει ακόμη πιο ενεργό ρόλο δημιουργώντας το νέο Sustainability Hub το οποίο στοχεύει να συμβάλλει στην ευρύτερη αναβάθμιση του προφίλ βιωσιμότητας της περιοχής, συνεπικουρώντας στην αξία που ήδη προσφέρουν κορυφαίες εταιρείες του κλάδου του τουρισμού. Η πρωτοβουλία αυτή ενδυναμώνει περαιτέρω τη στρατηγική μας να αποτελέσουμε αρωγό στην υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών αλλά και στην επέκταση των δράσεων ESG σε όλο το φάσμα του επιχειρείν και κυρίως στον τομέα της παροχής τουριστικών υπηρεσιών. Αποστολή μας είναι να διευκολύνουμε τη μετάβαση των ελληνικών νησιών με βάση τα κριτήρια ESG λειτουργώντας, παράλληλα, ως πανελλήνιο κέντρο αριστείας για θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης. Την ίδια στιγμή εστιάζουμε σταθερά στην ανάπτυξη συνεργειών με τις τοπικές επιχειρήσεις και την ακαδημαϊκή κοινότητα του νησιού, αντλώντας ταλέντο και τεχνογνωσία από ολόκληρη την περιοχή του Νότιου Αιγαίου».