Η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι συνακόλουθες κλιματικές καταστροφές που βιώσαμε στη χώρα μας πρόσφατα επιβάλλουν έναν φιλόδοξο κλιματικό σχεδιασμό, καθώς και την εφαρμογή πολιτικών και μέτρων που θα διασφαλίζουν ένα βιώσιμο και ασφαλές μέλλον για το σύνολο των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο, η αναθεώρηση των Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) των κρατών μελών είναι υψίστης σημασίας ώστε να καθοδηγήσουν τις προσπάθειες απαλλαγής από τον άνθρακα σε εθνικό επίπεδο σύμφωνα με τον στόχο 1,5°C της Συμφωνίας του Παρισιού.
Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση και η ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των μελών της Βουλής των Ελλήνων, της δημόσιας διοίκησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας, και φορέων της κοινωνίας των πολιτών σχετικά με τη διαδικασία επικαιροποίησης του ελληνικού ΕΣΕΚ, ώστε να συζητηθούν τα εναλλακτικά σενάρια επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας στην Ελλάδα, πάντοτε με βάση τα έγκυρα επιστημονικά δεδομένα.
Η ημερίδα θα αποτελείται από δύο μέρη και θα συμμετέχουν διακεκριμένοι ομιλητές της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας της χώρας. Το πρώτο μέρος θα αφορά το ζήτημα της κλιματικής κρίσης και τον ρόλο του ΕΣΕΚ ως κεντρικού εργαλείου σχεδιασμού της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής της χώρας, ενώ θα αναδειχθούν ζητήματα αναφορικά με τη διαδικασία επικαιροποίησης του, τους στόχους και τη δημόσια συμμετοχή. Στο δεύτερο μέρος θα πραγματοποιηθεί συζήτηση σε panel με τίτλο «Στοχοθέτηση και εφαρμογή πολιτικών στα κρίσιμα χρόνια της κλιματικής αλλαγής».
Δείτε εδώτο αναλυτικό πρόγραμμα και τους ομιλητές.