1ο Διεθνές Συνέδριο ΤΜΕΔΕ- Κ. Μακέδος: Να σχεδιάσουμε σήμερα τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο

1ο Διεθνές Συνέδριο ΤΜΕΔΕ- Κ. Μακέδος: Να σχεδιάσουμε σήμερα τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο
Πέμπτη, 13/06/2024 - 14:00

Στόχος του ΤΜΕΔΕ, η κλιματική ανθεκτικότητα της χώρας, και η σταδιακή μετάβαση, στην κλιματική ουδετερότητα, έως το 2050, στη βάση των εθνικών μας δεσμεύσεων.

«Αποτελεί αδήριτη ανάγκη, να σχεδιάσουμε σήμερα, τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο, για την αντιμετώπιση (mitigation) και την προσαρμογή (adaptation) στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και να αξιοποιήσουμε κατάλληλα τους ευρωπαϊκούς πόρους για τον έλεγχο, τη συντήρηση και την ενίσχυση των υποδομών μας, προχωρώντας υπεύθυνα και μεθοδικά, σε μία δίκαιη ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση, για να μην υποθηκεύουμε το μέλλον των παιδιών μας, και των επόμενων γενεών». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Κωνσταντίνος Μακέδος, στο 1ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΜΕΔΕ, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και του Τεχνικού Επιμελητηρίου με τίτλο «Redefining the Future Horizons: Σχεδιάζοντας τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο».

Όπως είπε «στόχος μας, η κλιματική ανθεκτικότητα της χώρας, και η σταδιακή μετάβαση, στην κλιματική ουδετερότητα, έως το 2050, στη βάση των εθνικών μας δεσμεύσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Μακέδο, «στο ΤΜΕΔΕ, με το 1ο μας Διεθνές Συνέδριο, φιλοδοξούμε να προβάλουμε με θεσμικό τρόπο, την ουσιαστική διάσταση του κλιματικού κινδύνου. Σήμερα επιχειρούμε ένα πρώτο, αλλά σημαντικό βήμα, δημιουργώντας το πλαίσιο για ένα συνεχή διάλογο, πάνω στην ανάγκη της βιωσιμότητας».
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ: «Οι νέες προκλήσεις είναι μπροστά μας, η κλιματική κρίση λειτουργεί ως μαζικός καταλύτης κινδύνου που απειλεί την κοινωνική αρμονία, την ανάπτυξη και το μέλλον των υποδομών και των έργων. Επηρεάζει την εξέλιξη των μεγάλων εθνικών και ευρωπαϊκών επενδύσεων. Όλα συγχρονίζονται - ή θα πρέπει να συγχρονίζονται- στο κοινό τόπο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο ΤΜΕΔΕ, εργαζόμαστε μεθοδικά συμβάλλοντας με προτάσεις και λύσεις στα προβλήματα του νέου κόσμου, που διαβιούμε. Η τεχνολογία και καινοτομία μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο. Η επένδυση στον τεχνολογικό μετασχηματισμό, αποτελεί προϋπόθεση για να παραμείνουν, οι επιχειρήσεις βιώσιμες, βραχυπρόθεσμα και κυρίως μακροπρόθεσμα».