Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο Στερεά και Υγρά Απόβλητα WASTE 2019, που διοργάνωσαν το economix.gr και το ΤΕΕ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Το συνέδριο άνοιξε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Στασινός, που ανακοίνωσε την κεντρική πρωτοβουλία του ΤΕΕ για τη διαχείρηση αποβλήτων, την οποία μάλιστα θα θέσει υπόψιν του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνάντηση που θα έχει μαζί του, μέσα στη μέρα. Ο κ. Στασινός σημείωσε ότι θα ζητήσει την στήριξη του Μαξίμου, τόσο στην αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων στη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, όσο και στην κινητοποίηση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στα έργα περιβάλλοντος.
Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο γ.γ. Περιβάλλοντος και καθηγητής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Αραβώσης, που αναφέρθηκε στις δύο οριζόντιες πολιτικές που έχει υιοθετήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κλιματική αλλαγή και την πράσινη ανάπτυξη. Η πρώτη οριζόντια πολιτική του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με τον κ. Αραβώση, αφορά την κλιματική αλλαγή και στοχεύει στη μείωση των ρύπων, όπως αυτή έχει σαφώς οριστεί από τη Συμφωνία των Παρισίων. Η δεύτερη οριζόντια πολιτική αφορά την κυκλική οικονομία όπου και υπάγεται η διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων.
Για την ανάγκη εξεύρεσης κεφαλαίων και τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την υλοποίηση των νέων έργων, μίλησε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ και αντιπρόεδρος της Attica Bank, Κωνσταντίνος Μακέδος. Ειδικότερα όσον αφορά στην Αttica Bank, όπως ανέφερε ο κ. Μακέδος, «προκειμένου, να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην εθνική προσπάθεια, συστήνεται ομάδα εργασίας έργων ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων, με στόχο την δημιουργία ενός ελκυστικού χρηματοδοτικού εργαλείου για τα περιβαλλοντικά έργα ΣΔΙΤ, το οποίο και θα ανακοινώσουμε σύντομα».
Στερεά απόβλητα – Πάνελ: Η άποψη των Θεσμικών Φορέων
Στα επόμενα 6-7 χρόνια μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα στη διαχείριση αποβλήτων, δήλωσε ο κ. Μανώλης Γραφάκος, γενικός γραμματέας συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων ΥΠΕΝ, επισημαίνοντας ότι σήμερα είμαστε «ουραγοί στη διαχείριση απορριμμάτων στην ΕΕ», ενώ τόνισε ότι σήμερα δεν υπάρχει καθόλου αξιοποίηση ενέργειας από τα απορρίμματα.
Ως ορολογιακή βόμβα χαρακτήρισε τα απορρίμματα για την Περιφέρεια Αττικής ο νέος περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης, πριν αναφερθεί στον οδικό χάρτη της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο κ. Πατούλης επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση για τις καθυστερήσεις.
«Διαχρονικά έχουν χαθεί πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια» σημείωσε ο πρόεδρος της Πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κώστας Αγοραστός, ενώ έκανε λόγο για «εθνικό έγκλημα», αναφερόμενος στην εκτροπή του Αχελώου Ποταμού.
«Εντός του 2020 θα μοιραστούν καφέ κάδοι στην Κεντρική Μακεδονία» ανέφερε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης. Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ εξήρε τις συνεργασίες μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, τα γνωστά ΣΔΙΤ, για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τόνισε δε, πως στην Κεντρική Μακεδονία προβλέπονται τρεις μονάδες για τη διαχείριση των αποβλήτων: η πρώτη, που έχει βραβευτεί, στις Σέρρες, η δεύτερη, που θα πραγματοποιηθεί το 2019, στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, και η τρίτη, που θα εξυπηρετεί και τη Χαλκιδική, στα Ανατολική της Θεσσαλονίκης. Οι δύο πρώτες, όπως διευκρίνισε, έγιναν μέσα από τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ενώ η τρίτη αποτελεί δημόσιο έργο.
economix.gr