Η φετινή Διεθνής Ημέρα Δασών, Μέρα της Εαρινής Ισημερίας, είναι αφιερωμένη στη Βιοποικιλότητα. Βρίσκει όμως ολόκληρη την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με την πανδημία του κορωνοϊού. Η παγκόσμια υγεία αμφισβητείται, πληρώνουμε βαρύ φόρο ανθρώπινων ζωών, η εργασία και η επιχειρηματικότητα κλονίζονται και το παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο αμφισβητείται.
Η κρίση που ζούμε μας θυμίζει, με τραγικό τρόπο, τα μεγάλα αδιέξοδα στον τρόπο ζωής και στη σχέση του ανθρώπου με το οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα, αλλά και τις λάθος προτεραιότητες των πολιτικών παγκόσμια και τοπικά.
Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, επιλέξαμε η χώρα μας να αποκτήσει για πρώτη φορά ισχυρή Εθνική Στρατηγική για τα Δάση, ώστε να συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας, στο εθνικό ΑΕΠ και στην ανάπτυξη της υπαίθρου. Ολοκληρώσαμε το πρώτο σχέδιο δράσης αντιπυρικής προστασίας της χώρας μας, με τη συμπερίληψη προτάσεων της Επιτροπής Goldammer, με ισχυρές δημόσιες επενδύσεις 140 εκατ. ευρώ, την έγκριση 550 προσλήψεων επιστημόνων στις δασικές υπηρεσίες, την υλοποίηση κοινωφελούς προγράμματος 5.066 εργαζομένων στην αντιπυρική προστασία για 16 μήνες. Δυστυχώς, όλα τα ανωτέρω πάγωσαν από την κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τις υπαρκτές ανάγκες ενίσχυσης των δασικών υπηρεσιών και την ανάγκη θωράκισης ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.
Η πολιτική του Δασικού τομέα ενισχύθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ με το έργο των δασικών χαρτών, καθώς αναρτήθηκαν χάρτες για το 55% της χώρας, και οι μελέτες για το υπόλοιπο 45% ήταν υπό ολοκλήρωση, με νέες προδιαγραφές στις διαχειριστικές μελέτες των δασικών οικοσυστημάτων, με τακτοποίηση των στρεβλώσεων στις χρήσεις της δασικής γης για γεωργική καλλιέργεια, με προδιαγραφές για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, και άλλες πρωτοβουλίες που καθυστερούσαν για δεκαετίες.
Προφανώς και μένουν να γίνουν πολλά ακόμη για τη δασική πολιτική και τη βιοποικιλότητα. Δυστυχώς όμως, το τελευταίο διάστημα, παρατηρούμε να γίνονται βήματα προς τα πίσω με σοβαρά αρνητικές συνέπειες. Η Κυβέρνηση προωθεί, εν μέσω βιολογικής-υγειονομικής κρίσης που έχει παραλύσει την οικονομική δραστηριότητα, ένα νομοσχέδιο εις βάρος της ελληνικής βιοποικιλότητας, ενώ παράλληλα έχει παγώσει και τη δασική στρατηγική και την πρόληψη των πυρκαγιών. Επιπλέον, παρά τις αρχικές εξαγγελίες, δεν ακούμε τίποτα για τη συνέχιση ανάρτησης των δασικών χαρτών για το υπόλοιπο 45% της χώρας. Αντίθετα, στο δημοσιευθέν σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ, υπάρχουν διατάξεις που αμφισβητούν τους δασικούς χάρτες οι οποίοι έχουν ήδη κυρωθεί, ακυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας αλλά και θέτοντας υπό αμφισβήτηση το κράτος δικαίου. Οδηγούν επιπλέον τη χώρα σε μεγάλη καθυστέρηση και οπισθοδρόμηση.
Ο κ. Χατζηδάκης, αντί να ενισχύσει την ελληνική βιοποικιλότητα, με το νομοσχέδιο που θα καταθέσει σύντομα προς ψήφιση, καταργεί τους φορείς των περιοχών προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 και ακυρώνει τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχου, με το πρόσχημα της επίσπευσης των ¨επενδύσεων¨, πάση θυσία, ακόμα δηλαδή και αν η απόφαση αυτή ενδέχεται να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στο περιβάλλον. Κάτι που είναι σε πλήρη αντίθεση με το περιεχόμενο της σημερινής ημέρας.
Σήμερα, οφείλουμε όλοι να αναλογιστούμε σοβαρά, λόγω και της πανδημίας που ζούμε αλλά και της κλιματικής κρίσης, την αξία της βιοποικιλότητας και της υγείας των οικοσυστημάτων. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να προωθήσουμε από κοινού πολιτικές που θα αναβαθμίσουν και θα προστατεύσουν το ελληνικό φυσικό περιβάλλον, όπως αρμόζει στην χώρα μας που είναι παγκοσμίως γνωστή για το φυσικό της περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, το ΥΠΕΝ, όχι απλά απουσιάζει αλλά, λειτουργεί εις βάρος των δασών και της βιοποικιλότητας της πατρίδας μας.