Στην COP29 στο Μπακού, ο Επίτροπος κ. Βόπκε Χούκστρα θα ηγηθεί της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Οι συνομιλίες θα εστιάσουν στη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης, μέσω της έγκρισης ενός νέου συλλογικού ποσοτικοποιημένου στόχου (NCQG) για τη χρηματοδότηση για το κλίμα. Όπως δήλωσε ο Επίτροπος σε χθεσινοβραδινή συνέντευξη Τύπου, η ΕΕ θα επιδιώξει οι χώρες σε όλο τον κόσμο να εφαρμόσουν την ιστορική απόφαση της περσινής COP28 του Ντουμπάι για την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, τον τριπλασιασμό της δυναμικότητας των ΑΠΕ και τον διπλασιασμό των βελτιώσεων της ενεργειακής απόδοσης έως το 2030 —τη λεγόμενη συναίνεση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οι διαπραγματευτές θα επιδιώξουν να διατηρηθεί η περυσινή πολιτική δυναμική για τη μείωση των εκπομπών, ιδίως όσον αφορά τον καθορισμό του πλαισίου για τον επόμενο γύρο εθνικών κλιματικών στόχων, γνωστών και ως εθνικά καθορισμένων συνεισφορών, οι οποίοι αναμένεται να εγκριθούν το 2025, προ της COP30. Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου που εγκρίθηκαν χθες καθορίζουν τις προϋποθέσεις της ΕΕ για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων δυνάμει του άρθρου 6 της συμφωνίας του Παρισιού επί των κανόνων για τις διεθνείς αγορές άνθρακα, οι οποίες θα πρέπει να διασφαλίζουν διαφάνεια, περιβαλλοντική ακεραιότητα και να παράλληλα να συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών. Η ΕΕ θα συνεχίσει επίσης να μεριμνά ώστε να σημειωθεί πρόοδος στις πολιτικές προσαρμογής και την ενίσχυση της παγκόσμιας ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.
Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη διάσκεψη COP16 για τη βιοποικιλότητα επιβεβαιώνουν τη δέσμευση της ΕΕ για πλήρη και ταχεία εφαρμογή του παγκόσμιου πλαισίου Κουνμίνγκ-Μοντρεάλ για τη βιοποικιλότητα. Η ΕΕ θα εργαστεί για την επίτευξη συμφωνιών σε καίρια ζητήματα, όπως η ενσωμάτωση της διάστασης της βιοποικιλότητας σε άλλες πολιτικές έως το 2030, η ανάπτυξη ικανοτήτων, η τεκμηριωμένη χάραξη πολιτικής και η ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ της δράσης για το κλίμα και της βιοποικιλότητας. Θα επιδιώξει επίσης να επιτευχθεί πρόοδος στον επιμερισμό των οφελών από τους γενετικούς πόρους και στην κινητοποίηση πόρων για τη βιοποικιλότητα. Η ΕΕ πρόσφατα υπέβαλε τους ειδικούς στόχους του παγκόσμιου πλαισίου για τη βιοποικιλότητα. Στην COP16 θα γίνει ένας πρώτος απολογισμός έπειτα από την ιστορική συμφωνία της COP15.
Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης συμπεράσματα για την επικείμενη COP16 που θα πραγματοποιηθεί στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας στο πλαίσιο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης (UNCCD). Τα συμπεράσματα θα ενισχύσουν την υλοποίηση και τη λήψη αποφάσεων για την παγκόσμια αντίδραση κατά της ξηρασίας.