Η ΔΕΗ είναι ένας ολοκληρωμένος πάροχος υποδομών και υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης, στα πλαίσια τόσο του Ομίλου της ΔΕΗ όσο και του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), σημείωσε ο Κυριάκος Κοφινάς, Γενικός Διευθυντής Ηλεκτροκίνησης στη Δημόσια επιχείρηση Ηλεκτρισμού, μιλώντας την Τετάρτη το πρωί στο 4ο Συνέδριο της Ηλεκτροκίνησης που διοργανώνουν η HAEE και το Insider.gr.
Αναφερόμενος στο πρότζεκτ της Αστυπάλαιας, το οποίο προορίζεται να αποτελέσει πρότυπο παγκοσμίως στη μέγιστη διείσδυση των μετακινήσεων μέσω ηλεκτρικών οχημάτων, επισήμανε πως η ιδιαιτερότητα ενός μικρού μη διασυνδεδεμένου νησιού θέτει συγκεκριμένες προκλήσεις. Η πρώτη πρόκληση αφορά την προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το δεύτερο «στοίχημα» έχει να κάνει με τη χρήση των ενεργειακών συστημάτων για την κάλυψη της επιπλέον ζήτησης που θα δημιουργήσουν τα ηλεκτρικά οχήματα, με δεδομένη την υψηλή διακύμανση που παρατηρείται σε ένα μικρό απομονωμένο δίκτυο.
Έτσι, για ένα μικρό νησί οι ανάγκες που θέτει η ηλεκτροκίνηση σε ενεργειακά συστήματα σε γενική χρήση μπορεί έως και να διπλασιάσουν τη ζήτηση σε ρεύμα. Γι' αυτό τον λόγο είναι σημαντική η πραγματοποίηση μελέτης για τις επιπτώσεις από τον εξηλεκτρισμό των μετακινήσεων.
Παράλληλα, ανάλογες πρωτοβουλίες στην Ευρώπη για πλήρη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης έχουν δείξει ότι για να πετύχει θα πρέπει να μελετηθεί σαν τμήμα του νέου οικοσυστήματος, που αφορά πέντε σημαντικές περιοχές. Ξεκινώντας από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που είναι καταλυτική, οι περιοχές αυτές αφορούν επίσης μεταξύ άλλων τη διαχείριση της ενεργειακής ζήτησης, την ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης, καθώς και τη δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας.
Στα πλαίσια της ηλεκτροκίνησης θα χρειαστεί να γίνει επιπλέον μία μελέτη για τη χωροθέτηση των δημόσια προσβάσιμων φορτιστών, όπου θα γίνεται αξιολόγηση της δυνατότητας παροχής ενέργειας, καθώς και τα σημεία στο νησί τα οποία προσφέρονται για τέτοιες λύσεις. Τέτοια σημεία μπορεί να είναι σημεία ιδιωτικά και δημόσια, σημεία εισόδου-εξόδου όπως τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, καθώς και σημεία που αφορούν τα φυσικά αξιοθέατα του νησιού, όπως οι παραλίες.
Στο πλαίσιο του στόχου που έχει επίσης τεθεί για διείσδυση των ΑΠΕ στην Αστυπάλαια σε ποσοστό περίπου 60%, όπως ανέφερε το στέλεχος της ΔΕΗ, προβλέπεται να υλοποιηθεί επίσης μελέτη για να εγκατασταθεί ένα υβριδικό σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όπως πρόσθεσε ο κ. Κοφινάς, η διείσδυση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί με έναν συνδυασμό μονάδων ΑΠΕ περίπου 3 MW και μπαταριών ισχύος της τάξης των 2 MW.
Σύμφωνα με το στέλεχος της ΔΕΗ, για τον εξηλεκτρισμό του νησιού είναι πολύ σημαντικό να διερευνηθεί επίσης η δυνατότητα «έξυπνων» λύσεων, όπως για παράδειγμα η εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ στα νησιά. Επίσης, θα μπορούσαν να εξεταστεί η ενσωμάτωση συστημάτων ΑΠΕ στους φορτιστές, ώστε να λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές.
Κώστας Δεληγιάννης / insider.gr