Την ανικανότητα της κυβέρνησης ΝΔ στη διαχείριση της Λίμνης Κορώνειας αλλά και την υποκρισία της στα θέματα φυσικού περιβάλλοντος επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ο Σ. Φάμελλος, εχθές, στην Ολομέλεια της Βουλής, σε συζήτηση ερωτήσεων που μετατράπηκαν σε επίκαιρες ερωτήσεις, καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) δεν απάντησε εμπρόθεσμα σε γραπτές ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το θέμα της Κορώνειας είναι πολύ κρίσιμο για την Κεντρική Μακεδονία αλλά και για τη χώρα μας, μιας κι είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροβιοτόπους. Δυστυχώς, στη Λίμνη Κορώνεια το πρόβλημα δεν είναι ότι αργήσατε τους τελευταίους δεκαέξι μήνες. Σταματήσαμε κάπου τον Ιούλιο του 2019. Τότε, τέλος καλοκαιριού του 2019, την είχε επισκεφθεί ο κύριος Χατζηδάκης και μέσα σε συνθήκες συνεχούς ανομβρίας επιδεινώθηκε ραγδαία η κατάσταση της Λίμνης. Κάτι που είχε εντοπίσει τότε ο Φορέας της λίμνης. Τι ανέδειξε αυτή η επιδείνωση; Ότι τα έργα αποκατάστασης του Master Plan δεν συντηρούνταν και ότι υπήρχε ένα σοβαρό θέμα και των έργων αποκατάστασης και των τεχνικών έργων και της παρατήρησης των οικολογικών παραμέτρων.»
Η απάντηση του ΥΠΕΝ στο πρόβλημα περιορίστηκε σε πρωτοβουλίες επικοινωνιακού χαρακτήρα. Ανακοινώθηκαν 800.000 ευρώ επιχορήγησης από το Πράσινο Ταμείο, η συγκρότηση μιας συντονιστικής διεπιστημονικής διυπηρεσιακής επιτροπής ολιστικής προσέγγισης και η τοποθέτηση συντονιστή. Όμως, παρότι όλα αυτά ανακοινώθηκαν το Νοέμβριο 2019, η απόφαση τοποθέτησης του συντονιστή εκδόθηκε πέντε μήνες μετά, ενώ η έγκριση των 800.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο έγινε τον Ιούνιο του 2020!!
Συνεχίζοντας ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι: «Παρότι βγήκαν πέντε μήνες μετά οι ανακοινώσεις, τελικά κανείς δεν γνωρίζει το έργο που έκανε εκείνος ο συντονιστής, γιατί δεν έκανε τίποτα. Δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα. Έρχεται μετά ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος 4685/2020 και καταργεί και τον φορέα διαχείρισης της λίμνης. Μετά τον νόμο 4685 έρχεται ξανά ο κύριος Χατζηδάκης στον νόμο 4691, τον Ιούνιο 2020, και ορίζει θέση συντονιστή και ειδικό γραφείο στο ΥΠΕΝ, χωρίς να καταργήσει τον προηγούμενο συντονιστή και τη διεπιστημονική επιτροπή, ενώ παίρνει και όλες τις αρμοδιότητες από τους συναρμόδιους φορείς.
Κλείνοντας την πρωτολογία του επεσήμανε ότι: «ερχόμαστε τώρα, δεκαπέντε μήνες μετά την ανακοίνωση του κυρίου Χατζηδάκη, δέκα μήνες μετά την απόφαση ορισμού του πρώτου συντονιστή και της επιτροπής και επτά μήνες μετά τον ορισμό του δεύτερου συντονιστή και της ειδικής ομάδας έργου, να βρούμε ότι δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα στην Κορώνεια» και κατέληξε στο ερώτημα «Ποια είναι τελικά τα πεπραγμένα εδώ και ενάμιση χρόνο των δύο επιτροπών και της ομάδας έργου των δύο συντονιστών;».
Δυστυχώς, από τις απαντήσεις του Υφυπουργού ΠΕΝ, αποδεικνύεται το επιτελικό μπάχαλο σχετικά με τη διαχείριση της λίμνης Κορώνειας, αφού απέφυγε να ενημερώσει τη Βουλή για τα πεπραγμένα των συντονιστών και των ομάδων που συστήθηκαν τους τελευταίους δεκαπέντε (15) μήνες, προφανώς γιατί δεν έχουν κάνει τίποτα, αφήνοντας τη λίμνη χωρίς τα απαραίτητα έργα συντήρησης. Μάλιστα, στην απάντησή του, κύριος Αμυράς παραδέχτηκε ότι δεν έχει συσταθεί το ειδικό γραφείο στο ΥΠΕΝ με τα τέσσερα (4) στελέχη που προέβλεπε ο νόμος 4691/2020 και την ευθύνη τη διαχειρίζεται γενικά το ΥΠΕΝ!
Κατά τη δευτερολογία του, ο Σ. Φάμελλος απέδειξε, με στοιχεία, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, προσπαθώντας απλά να βολέψει γαλάζια παιδιά, έχει αφήσει τη λίμνη χωρίς πραγματική διαχείριση, δημιουργώντας ένα απίστευτο μπάχαλο, μη υλοποιώντας μάλιστα τις δικές της εξαγγελίες και τους δικούς της νόμους. Πιο συγκεκριμένα:
· Τα 800.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο δεν έχουν απορροφηθεί, άρα δεν έχουν πραγματοποιηθεί τα έργα για τα οποία ανακοινώθηκαν αυτοί οι πόροι προ δεκαεπτά (17) μηνών!
· Την ίδια στιγμή που, σύμφωνα με τον Υφυπουργό, το ΥΠΕΝ συνεργάζεται με τον Δήμο Λαγκαδά, τον Δήμο Βόλβης, την Εγνατία Οδό για τα έργα καθαρισμού της τάφρου, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από την οποία αφαίρεσε την αρμοδιότητα ο κύριος Χατζηδάκης, προκήρυξε έργο καθαρισμού της τάφρου και των καναλιών.
· Παρά τον αντίθετο ισχυρισμό του Υφυπουργού ότι ο Συντονιστής είναι ένας, αυτό καταρρίπτεται στη πράξη αφού ουδέποτε καταργήθηκε η απόφαση που όρισε τον πρώτο συντονιστή. Μάλιστα ο Υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι ο συντονιστής είναι άμισθος, αλλά οι διατάξεις του άρθρου 33 Ν. 4691/2020 που η ΝΔ ψήφισε λένε ακριβώς το αντίθετο.
· Με το ίδιο άρθρο νομιμοποιούνται απευθείας αναθέσεις ύψους μέχρι 139.000 ευρώ γιατί ήταν επείγον το πρόβλημα. Δεκαεπτά (17) μήνες μετά ούτε έργο έχει γίνει ούτε έχει βρεθεί ακόμα ο φορέας υλοποίησης, αλλά η διάταξη των απευθείας αναθέσεων ισχύει ακόμα.
Κλείνοντας, ο Σ.Φάμελλος εξέφρασε την ανησυχία του ότι με τις κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ εκθέτει τη χώρα στην προσπάθεια της να κλείσει το φάκελο της ευρωκαταδίκης για τη λίμνη Κορώνεια. Αυτό, διότι αποδείξαν ότι δεν μπορούν να καθαρίσουν μια τάφρο, διότι δημοπρατούν δύο φορείς τα ίδια έργα, διότι έχουν τοποθετήσει δύο συντονιστές χωρίς να κάνουν τίποτα και δεν ξέρουν ποια υπηρεσία στο δικό τους Υπουργείο έχει την αρμοδιότητα του φακέλου. Παράλληλα, πρότεινε στον Υφυπουργό να συζητηθεί το θέμα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής με την παρουσία του/των συντονιστή/ών όπου θα παρουσιάσουν το «έργο» τους.