Τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του, της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη, του Ισραήλ Yair Lapid και των Ηνωμένων Πολιτειών Tony Blinken, είχε ο Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών στο πλαίσιο και του σχήματος 3+1, μετά και τη ρωσικη εισβολή στην Ουκρανία,.
Είχα την ευκαιρία, κατ’ αρχάς, να ευχηθώ περαστικά στον ο οποίος, όπως ξέρετε, έχει προσβληθεί από COVID-19. Επίσης, είχα και την ευκαιρία να τονίσω τη σημασία που η Ελλάδα αποδίδει στη διασυνδεσιμότητα και στην ενεργειακή ασφάλεια.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκα στον νέο πλωτό σταθμό μετατροπής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, την έναρξη υλοποίησης του οποίου εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και λίγες μέρες. Επίσης, αναφέρθηκα και στην ενεργειακή και την ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μέσω του γνωστού αγωγού EastMed, αλλά και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Euro-Asia Interconnector. Αυτά τα δύο έργα, όπως είναι γνωστό, ακολουθούν την ίδια γεωγραφική όδευση.
Εξετάσαμε επίσης τη συνεργασία στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 στην οικονομία, στις νέες τεχνολογίες, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην πολιτική προστασία. Και συμφωνήσαμε για μία νέα συνάντηση είτε στην Ουάσιγκτον είτε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο, με φυσική παρουσία πριν από το τέλος του έτους 2022.
Σκοπός αυτής της συνάντησης θα είναι η περαιτέρω εμβάθυνση της πολυμερούς συνεργασίας, αλλά, κυρίως, θα μου επιτρέψετε να πω, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε και από τη σημερινή συνάντηση: τη διάχυση του μηνύματος ότι η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, το Ισραήλ, και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι πυλώνες της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.