Προς ναυάγιο σε αυτή τη φάση το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό αέριο- Τι θα πράξουν οι Βρυξέλλες αν η Ρωσία διακόψει τις ροές προς την Ευρώπη. Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα στον τομέα της ενέργειας τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα, ενώ όλοι πλέον παραδέχονται πως ο πόλεμος στην Ουκρανία (που είναι ουσιαστικά πόλεμος της Ρωσίας-ΗΠΑ «δια αντιπροσώπων») θα έχει μεγάλη διάρκεια.
Μητσοτάκης με Μπάιντεν
Στο πλαίσιο της συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν σήμερα στον Λευκό Οίκο, κυρίαρχη θέση αναμένεται να έχει το θέμα της ενέργειας. Στόχος της Αθήνας να αναδειχθεί ενεργειακός κόμβος μεταφοράς LNG από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και την ΝΑ Ευρώπη. Οι πρώτες και βασικές συζητήσεις είχαν γίνει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ στην Αθήνα, ενώ μεγάλο μέρος των διεργασιών έχει κάνει και ο έως τώρα πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας Τζέφρι Πάιατ, που αναλαμβάνει υφυπουργός αρμόδιος για τα ενεργειακά στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Αλεξανδρούπολη, άλλωστε, αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα προγραμματίζεται εκτός από στρατιωτικός κόμβος να είναι και ενεργειακός, καθώς ήδη λειτουργεί ως σταθμός για το LNG.
Προς ναυάγιο το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Όλα δείχνουν πως το εμπάργκο στο ρωσικό αέριο που είχε προγραμματίσει να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή ένωση οδηγείται προς αδιέξοδο. Η αρχική σκέψη, μετά τις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας του Όρμπαν που είναι αδύνατο μέχρι αυτή τη στιγμή να καμφθούν, να επιβληθεί το πακέτο κυρώσεων χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτό το εμπάργκο στο πετρέλαιο δείχνει να εγκαταλείπεται, καθώς θα πλήξει την εικόνα της ΕΕ που σε ένα τόσο μείζον θέμα δεν μπορεί να λάβει ενιαίες αποφάσεις. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να μην ληφθούν τελικά αυτή τη βδομάδα οι σχετικές αποφάσεις και να παραπεμφθούν στη Σύνοδο Κορυφής 30 και 31 Μαΐου!
Το πακέτο
Βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ενεργειακό σοκ αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη. Τις αμέσως επόμενες ώρες θα οριστικοποιηθούν τα μέτρα, με την Κομισιόν, πάντως, να θέτει στο τραπέζι το πλαφόν στο φυσικό αέριο, αλλά και να επιτρέπει στα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε έκτακτα εθνικά μέτρα για τον έλεγχο των τιμών. Παράλληλα, θα παρουσιάσει ένα πακέτο πάνω από 190 δισεκατομμύρια για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από το φυσικό αέριο, με τη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Πώς θα πληρωθεί η Gazprom
Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι μάλλον άνοιξε το δρόμο για τη λύση, υποστηρίζοντας πως η πληρωμή της Gazprom σε ρούβλια δεν αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.