«Η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από το κλείσιμο του βόρειου διαδρόμου Νord Stream 1 έπρεπε να συνυπολογιστεί. Εάν η λειτουργία επανέλθει μετά από δεκαήμερο συντήρησης, η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι πτωτική, εάν όμως εργαλειοποιηθεί από τον Ρώσο πρόεδρο, τότε η Ευρώπη θα απειληθεί, όπως είπε και ο Γερμανός καγκελάριος», ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας.
«Μελετάμε ακόμη και για το σενάριο συνολικής διακοπής», είπε ο υπουργός και συγκεκριμένα εξετάζεται:
• Για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου που κατά 40%-50% προέρχεται από Ρωσία, υπάρχει πρόβλεψη για μεταφορά υγροποιημένου LNG σε χρόνο-ρεκόρ με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.
• Περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να έρθει με αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία, με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας.
• Παράλληλα με την πρόβλεψη για χρήση περισσότερου ντίζελ είναι και η «επιστροφή στον λιγνίτη».
«Τα τρία τελευταία χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε με 5.000 μεγαβάτ νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να γλιτώσουμε εισαγωγές πάνω από 1,7 δισεκατομμυρίου σε φυσικό αέριο», είπε ο Κώστας Σκρέκας, σύμφωνα με τον οποίο η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη σήμερα είναι φθηνότερη αλλά όχι εάν πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς επιβαρύνεται από τον φόρο άνθρακα.