«Ετοιμάζουμε τροπολογία η οποία θα κατατεθεί αύριο στην βουλή με την οποία θα μπει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για τα κλιματιστικά, θα μπουν και αυτά στην γενική διάταξή μας που ισχύει» ανακοίνωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Όπως εξήγησε, αυτό γίνεται διότι παρατηρήθηκε, ιδιαίτερα με την ανακοίνωση του προγράμματος για την αντικατάσταση παλιών συσκευών, πολύ μεγάλη αύξηση στην τιμή των κλιματιστικών σε πολλά καταστήματα, την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη». «Άρα και τα κλιματιστικά θα συμπεριληφθούν στην συγκεκριμένη διάταξη. Και προφανώς σε αυτές τις περιπτώσεις εκτός από την επιβολή προστίμων δεν θα δοθεί η επιδότηση» προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης.
Σε ό,τι αφορά στην αισχροκέρδεια στην αγορά, ο Υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι η αρμόδια υπηρεσία κάνει ασταμάτητα ελέγχους και βάζει πρόστιμα σχεδόν κάθε μέρα. «Έχουμε βάλει το νόμιμο πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και προσπαθούμε να σφίξουμε την αγορά όσο μπορούμε περισσότερο» ανέφερε. Από την άλλη, συμπλήρωσε, έχουμε έναν πληθωρισμό σημαντικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μ.ο. για δύο λόγους. Εξηγώντας ποιοι είναι αυτοί, διευκρίνισε ότι «ο ένας λόγος είναι καθαρά στατιστικός, καθώς εμείς το Α’ εξάμηνο του 2021 είχαμε μεγάλο αποπληθωρισμό, άρα ξεκινάμε από χαμηλότερη βάση και το δεύτερο είναι ότι έχουμε μεγάλη ανάπτυξη και όταν η οικονομία αναπτύσσεται ένα από αυτά που παράγει είναι και ο πληθωρισμός». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η εκτίμηση της Κομισιόν και των υπηρεσιών στην χώρα μας είναι ότι το δεύτερο εξάμηνο αυτή η ψαλίδα θα κλείσει.
Σχετικά με την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο κ. Γεωργιάδης ήταν κατηγορηματικός ότι δεν θα αλλάξει κάτι ως προς τους φόρους των καυσίμων.
«Ασφαλώς η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν μόνο πίσω στην κρίση, όπως έχει αποδείξει μέχρι τώρα και καταλαβαίνουμε ότι το να είναι ο πληθωρισμός πάρα πολύ υψηλός και η ακρίβεια πολύ έντονη πλήττει κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα που πιέζονται πολύ. Είναι κοινωνικά άνισος ο πληθωρισμός, οι επιπτώσεις του δηλαδή. Άρα η κυβέρνηση σίγουρα μελετάει, θα μελετήσει και θα πάρει μέτρα όπως έχει κάνει μέχρι τώρα σε όλα για να μπορέσει να μειώσει αυτή την κοινωνική ανισότητα. Όσο η οικονομία μας πηγαίνει πάρα πολύ καλά και μέχρι στιγμής πηγαίνει, τόσο δημιουργούνται δημοσιονομικά περιθώρια που επιστρέφουν στους συμπολίτες μας» ανέφερε ο Υπουργός. Ερωτηθείς αν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί ξανά η επιταγή της ακρίβειας, τόνισε ότι ο ίδιος, ως υπουργός Ανάπτυξης είναι υπέρ κάθε είδους μέτρου που αντέχει ο προϋπολογισμός και το οποίο θα βοηθήσει να μειωθούν αυτές οι κοινωνικές ανισότητες. «Είμαι υπέρ κάθε μέτρου που θα βοηθήσει τους ανθρώπους που δεν βγάζουν τον μήνα να τον βγάζουν. Δεν θέλω να αισθάνομαι ότι εμείς που είμαστε σε μια καλύτερη μοίρα αδιαφορούμε για αυτούς που είναι σε λίγο χειρότερη μοίρα από εμάς» τόνισε.
Αναφορικά με την κεντρική ευρωπαϊκή στάση στο πρόβλημα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πολύ δύσκολο για την Ευρώπη να κόψει πάλι χρήμα. «Το να δώσεις πολύ χρήμα σε εποχή ψηλού πληθωρισμού δεν είναι εύκολο. Ο πληθωρισμός μας είναι κατά 75% οφειλόμενος στην ενέργεια» ανέφερε.
Στο ευρύτερο πεδίο της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι ίσως αυτή την στιγμή έχουμε μπροστά μας μια νέα φάση, καθώς, συνέχισε «εάν η Ρωσία κλείσει την στρόφιγγα φυσικού αερίου οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας θα είναι εντελώς απρόβλεπτες κατά συνέπεια δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη για τις τιμές των καυσίμων».
Πιο ειδικά, η Ελλάδα στο κομμάτι της επάρκειας είναι και θα είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από τις χώρες της βόρειας Ευρώπης επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, καθώς εκείνες ήδη παίρνουν ήδη πολύ σκληρά μέτρα, ενώ έφερε ως παράδειγμα ότι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός οργανισμός στην Γερμανία που νοικιάζει περίπου 500.000 σπίτια ανακοίνωσε ότι θα ρυθμίσει τον θερμοστάτη για τον χειμώνα στους 18 βαθμούς.
«Στην Ελλάδα δεν φαίνεται ότι θα χρειαστεί να πάρουμε τέτοιου τύπου μέτρα, όμως για να είμαι απολύτως ειλικρινής και η κουβέντα να μην γίνεται ποτέ στο κομμάτι της κατανάλωσης είναι σαν να ζούμε σε άλλο κόσμο. Όταν σε μια συνέντευξη ο κ. Σκρέκας είπε κάτι για τον θερμοσίφωνα είχε γίνει πανζουρλισμός. Οι συστάσεις αυτές έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ελλάδα δεν θα αποκτήσουν υποχρεωτικότητα μεν, αλλά πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας ότι τον χειμώνα που έρχεται θα έχουμε την μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σχολιάζοντας τέλος, το πρόγραμμα «Συντονισμένη Δράση» στην Γερμανία, που ξεκίνησε ο Καγκελάριος Σολτς, μέσω του οποίου ξεκινούν διαβουλεύσεις μεταξύ συνδικάτων, εργοδοτών, βιομηχανίας για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας έχει μια μεγάλη κουλτούρα σε τέτοιου είδους συνεννοήσεις, την οποία ο ίδιος θαυμάζει, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε την προσδοκία κάτι ανάλογο να συμβεί και στην χώρα μας. «Είναι πολύς ωραίος τρόπος στην κοινωνία να μπορούν να συνεννοηθούν όλοι μεταξύ τους καλόπιστα αντί να στρέφεται ο ένας εναντίον του άλλου σε ένα πρόβλημα που είναι καθαρά εξωγενές και δεν έχει εύκολη λύση. Νομίζω ότι θα ήταν καλό να το κάνουμε και εμείς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.