Η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει εν μέσω θέρους διατάξεις ρουσφέτια. Σβήνονται βεβαιωμένα πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις. Τρία αφορούν την Ελληνικός Χρυσός. Καταργείται στην ουσία ο περιβαλλοντικός έλεγχος, αφού πλέον ο ελεγχόμενος θα πληρώνει τον ελεγκτή της περιβαλλοντικής μελέτης του. Αδειοδοτούνται επίσης έργα, από τουριστικές εγκαταστάσεις μέχρι εξορύξεις σε περιοχές προστασίας της φύσης, αλλά και δρόμοι και δίκτυα ενέργειας στον πυρήνα των περιοχών προστασίας Natura 2000, στη ζώνη απολύτου και αυστηρής προστασίας» σημείωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης και στο δημοσιογράφο, Απόστολο Λυκεσά, αναφερόμενος σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή.
Εξήγησε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει να καθυστερεί την ολοκλήρωση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για όλες τις περιοχές Natura 2000, την εκπόνηση των οποίων είχε αναθέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 με στόχο να καθοριστούν οι χρήσεις γης ώστε όλοι να γνωρίζουν τι επιτρέπεται και πού. «Η κυβέρνηση έρχεται να καθορίσει νομοθετικά χρήσεις γης και να νομιμοποιήσει παράνομες εγκαταστάσεις, μέσα στις ζώνες προστασίας των περιοχών Natura 2000, πριν ολοκληρωθούν οι μελέτες οπότε στην ουσία μετά θα επιτρέπονται τα πάντα. Ως Τομέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας αύριο έχουμε προγραμματίσει σχετική σύσκεψη με τις περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εν αναμονή κατάθεσης του νομοσχεδίου. Η αντίθεσή μας είναι κάθετη. Το νομοσχέδιο αυτό δεν πρέπει να έρθει στη Βουλή και είναι ντροπή και για τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χειρότερο ακόμη και από τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο 4685 του κ. Χατζηδάκη. Δεσμευόμαστε ως ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ότι θα καταργήσουμε όλα τα αντιπεριβαλλοντικά άρθρα του νομοσχεδίου».
Σχετικά με την ακρίβεια στην ενέργεια ο Σ.Φάμελλος σχολίασε ότι: «Η αναξιοπιστία της κυβέρνησης είναι δυστυχώς δεδομένη. Δεν είμαστε αισιόδοξοι για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης που είναι υπεύθυνη για το ότι η Ελλάδα σήμερα είναι ενεργειακά ανασφαλής. Ο κος Μητσοτάκη πήρε πίσω τη βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση αφού όμως αύξησε πολύ το μερίδιο του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή. Το σχέδιο Μητσοτάκη περιλάμβανε την αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με μονάδες πανάκριβου, εισαγόμενου και ορυκτού φυσικού αερίου ιδιωτών με αποτέλεσμα τα λιγνιτορυχεία σήμερα να είναι απαξιωμένα και να είναι πολύ δύσκολο να μπουν τώρα στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής και χωρίς προσωπικό. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις τώρα για να αποδείξει η κυβέρνηση ότι μπορεί να διασφαλίσει την επάρκεια του ενεργειακού μας συστήματος».
Για το εμπάργκο που έχει ήδη αποφασίσει η Ευρώπη για το χειμώνα στο ρωσικό πετρέλαιο και τη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1 με επίκληση τεχνικών ζητημάτων σημείωσε πως: «Είναι σίγουρο ότι θα οδηγηθούμε σε κρίση επάρκειας. Το πρόβλημα αυτό στην Ελλάδα θα μεταφραστεί σε κρίση ακραίας ακρίβειας και πρακτικά σε αδυναμία πρόσβασης στο αγαθό της ενέργειας για πλατιά πλειοψηφικά κοινωνικά στρώματα και τις περισσότερες επιχειρήσεις».
Ο Σ. Φάμελλος σχολίασε τέλος το φιάσκο με το power pass λέγοντας: «Να σε κάψω Γιάννη μου να σε αλείψω λάδι. Ήταν προφανές ότι μένουν εκτός λογαριασμοί που εκδόθηκαν μετά τον Μάϊο, το είχαμε επισημάνει εξαρχής και η κυβέρνηση σφύριζε αδιάφορα. Τώρα, μετά το φιάσκο και την κατακραυγή η κυβέρνηση υπόσχεται να το επεκτείνει. Μιλάμε όμως για ένα πρόγραμμα με προϋπολογισμό από 250 έως 300 εκατ. ευρώ ενώ τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών εν μέσω της ακραίας ακρίβειας μέσα σε εννέα μήνες ήταν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Άρα, αφενός είναι μία σταγόνα στον ωκεανό και, αφετέρου, προέρχονται από χρήματα των καταναλωτών. Η κυβέρνηση δεν έχει ακουμπήσει ούτε ένα ευρώ από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας που εδώ και ένα ολόκληρο χρόνο κερδοσκοπούν κανονικά».
Τέλος για το άρθρο στο νόμο Κεραμέως που καταργεί τα Νομικά Πρόσωπα των Πανεπιστημιακών Δασών και του Αγροκτήματος δήλωσε: «Έχει ξεσηκωθεί όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα στη Θεσσαλονίκη. Αντιδράσαμε άμεσα και συλλογικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ανακοίνωση και δέσμευση ότι θα καταργήσουμε αυτήν τη διάταξη στην επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση. Καταθέσαμε επίσης και τροπολογία ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την κατάργηση του άρθρου για το αγρόκτημα, τα πανεπιστημιακά δάση και τις πανεπιστημιακές λέσχες και ζητήσαμε από την κα Κεραμέως και από τους βουλευτές Θεσσαλονίκης της ΝΔ να τοποθετηθούν».
«Οι αντιδράσεις ενάντια στην κατάργηση των φορέων διοίκησης του Αγροκτήματος του ΑΠΘ και των πανεπιστημιακών δασών στο Περτούλι Τρικάλων και στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής ήταν καθολικές και δεν είχαν κομματική προέλευση. Την κάθετη αντίδρασή τους εξέφρασαν η πανεπιστημιακή κοινότητα, γεωπόνοι και δασολόγοι, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο αλλά και πολλά στελέχη της ΝΔ. Πρόκειται για διάταξη που κατατέθηκε τελευταία στιγμή και δεν είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, κάτι που μας δημιουργεί μεγάλη ανησυχία για το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση της περιουσίας των πανεπιστημίων. Οι φορείς αυτοί είχαν σημαντικά ερευνητικά έργα, κλιματικό μετεωρολογικό σταθμό, πιλοτικές εγκαταστάσεις αλλά και ασκούσαν στα δύο δάση, που είναι και τα δύο πάνω από 30.000 στρέμματα, τις αρμοδιότητες της δασικής υπηρεσίας, Τώρα ποιος θα διαχειρίζεται τους δασικούς συνεταιρισμούς στο Περτούλι, την υλοτομία, τους δασικούς δρόμους, τον καθαρισμό του δάσους, την πυροπροστασία και φυσικά τη βιοποικιλότητα;».