«Επιλογή του κου Μητσοτάκη ήταν και είναι, να μη παρέμβει στην αγορά ενέργειας, να μη παρέμβει στα καρτέλ και να αφήσει την αισχροκέρδεια ανενόχλητη». Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό του στην παρουσίασης του βιβλίου του καθηγητή Νικόλα Φαραντούρη «Η ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα» που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμύτατη κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης που έχουν οδηγήσει τις ενεργειακές τιμές σε εκτόξευση, τονίζοντας ότι εμμένει πεισματικά στις ίδιες πολιτικές προκειμένου να εξυπηρετήσει συμφέροντα.
«Η κυβέρνηση, δέσμια των ιδεολογικών της εμμονών αλλά και ισχυρών συμφερόντων στο χώρο της ενέργειας, απενεργοποίησε από την πρώτη μέρα της θητείας της την δυνατότητα του κράτους να παρέμβει στον τομέα της ενέργειας και αγνόησε αυτό που κάθε χώρα θα έπρεπε να έχει ως πρώτο στόχο: την ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία, παραδίδοντας τη χώρα στο ρίσκο του εισαγόμενου Φυσικού Αερίου» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.
Πρόσθεσε πως «οι Ελεγκτικοί Μηχανισμοί, τέθηκαν σε πλήρη αδράνεια. Ακόμη και οι Ανεξάρτητες Αρχές που οι ίδιοι διορίσανε έγιναν εχθροί καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο τους. Οι θεσμοί δηλαδή που θα μπορούσαν να ελέγξουν την εγχώρια συνιστώσα της ακρίβειας, που θα μπορούσαν να περιορίσουν όλες εκείνες τις στρεβλώσεις των εγχώριων αγορών και τα καρτέλ που οδηγούν την χώρα να είναι πρώτη από το τέλος στη σχετική λίστα της ακρίβειας».
Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην επιλογή της κυβέρνησης να στερήσει από το κράτος όλα τα εργαλεία παρέμβασης στην αγορά. Όπως ανέφερε «είχαμε πλήρη απόσυρση του κράτους από τη δυνατότητα να παρεμβαίνει για να εξασφαλίσει χαμηλές και σταθερές τιμές ενέργειας. Με την ιδιωτικοποίηση μιας σειράς κρίσιμων δημόσιων εταιρειών ενέργειας. Την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΠΑ Υποδομών. Θυμίζω ότι ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΠΑ Υποδομών,αποτελούν μονοπώλια καθώς έχουν στην ιδιοκτησία τους τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου αντίστοιχα. Δηλαδή ο δημόσιος βραχίονας που ειδικά σε καιρούς κρίσης πρέπει να παρεμβαίνει, έχει απαξιωθεί πωληθεί ή έχει αφεθεί στην λογική της κερδοσκοπίας.
Η ΔΕΗ σήμερα πρωτοστατεί στο κερδοσκοπικό παιχνίδι της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας - πρωτοστατεί στην εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής τον Αύγουστο του 2021 που πέρασε όλη την αύξηση του κόστους ενέργειας στους καταναλωτές. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ουσιαστικά αποκλείσει όλους τους μικρούς παραγωγούς ΑΠΕ τα νοικοκυριά και τις ΜμΕ από την πρόσβαση στο σύστημα διανομής άρα και τη δυνατότητα να παράγουν το ρεύμα που καταναλώνουν, ενώ η κυβέρνηση έχει πρακτικά ναρκοθετήσει και τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων και τη συμμετοχή των Δήμων και άλλων σχημάτων στην παραγωγή ρεύματος».
Ειδικά για τις ανανεώσιμες πηγές σχολίασε ότι «οι ΑΠΕ που αποτελούν την πιο φιλική προς το περιβάλλον μορφή παραγωγής ενέργειας,που επιπλέον είναι ευρέως διαθέσιμες και επομένως μπορεί να επωφεληθεί από αυτές το σύνολο της κοινωνίας με άμεσο τρόπο, με βάση το μοντέλο ιδιοπαραγωγής- ιδιοκατανάλωσης, τρία χρόνια τώρα δεν στηρίχτηκαν».
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης για βίαιη απολιγνιτοποίηση. Σημείωσε ότι επρόκειτο για μία πολιτική «ξαφνικού θανάτου των λιγνιτικών μας μονάδων, ακόμη και της υπερσύγχρονης μονάδας της Πτολεμαΐδας που δεν έχει τεθεί καν σε λειτουργία, παρ’ ό,τι στοίχισε δισεκατομμύρια στον Έλληνα φορολογούμενο και που με τόση βιασύνη ανακοίνωσε ο κος Μητσοτάκης, μόλις δύο μήνες από την ανάληψη της εξουσίας. Τόσο βίαιης που ήταν αδύνατο οι μονάδες λιγνίτη να αντικατασταθούν από ΑΠΕ αλλά ήταν αναπόφευκτο να αντικατασταθούν από το Φυσικό Αέριο. Ένα καύσιμο επίσης ορυκτό και κυρίως εισαγόμενο από 3-4 χώρες, σε μια παγκόσμια αγορά που δεν προχωρούσε σε νέες επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα. Έτσι ενώ όλες οι χώρες μείωναν την κατανάλωση Φυσικού Αερίου ιδίως στην ηλεκτροπαραγωγή (Ολλανδία κατά 49% Γαλλία κατά 46%), στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 24%. Άρα αυτό που έγινε στη πράξη δεν ήταν βίαιη απολιγνιτοποίηση αλλά βίαιη αεριοποίηση.Βίαιη πρόσδεση του ενεργειακού μας μίγματος στο φυσικό αέριο».
Ο Αλέξης Τσίπρας αμφισβήτησε για μία ακόμη φορά το κυβερνητικό αφήγημα που θέλει ως μόνο υπεύθυνο για την ενεργειακή ακρίβεια τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως είπε «βολική επιλογή ο Πούτιν, καθώς έχει τη κατακραυγή όλων μας για την απόφασή του να διεξάγει αυτή τη παράνομη και καταδικαστέα εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο η μνήμη μας δεν είναι δα και τόσο ασθενής.Τόσο η κρίση ενέργειας όσο και η πληθωριστική κρίση συνολικά, ξεκίνησε πολύ πριν τον εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Θυμίζω ότι οι τιμές της ενέργειαςαλλά και άλλων αγαθών άρχισαν να αυξάνονται σημαντικά ήδη από την Άνοιξη του 2021 και η χώρα μας είχε πρωτιές στις τιμές ρεύματος στη χονδρεμπορική ήδη από τον Αύγουστο του 21, δηλαδή επτά μήνες πριν την έναρξη του πολέμου».