«Στις τρέχουσες συνθήκες ενεργειακής κρίσης και σε βάρος των αναγκών της κοινωνίας αναπτύσσονται ακραίες και προκλητικές κερδοσκοπικές συμπεριφορές, στην Ελλάδα και παγκόσμια. Στην Ελλάδα τα πράγματα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο γιατί το σήμα το έδωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης με τις αυξήσεις στη ΔΕΗ από τον Σεπτέμβριο του 2019 που ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για το πάρτι της ακρίβειας που ακολούθησε. Η λογική του γρήγορου και χωρίς κανόνες ξεπουλήματος κατευθύνει όλες τις επιλογές της θητείας Μητσοτάκη, χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα για τις ανάγκες της χώρας και για επενδύσεις μακράς πνοής. Η στρατηγική αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπου, παρά το μνημόνιο, τη χρεωκοπία και τις πιέσεις των δανειστών, κατοχυρώθηκε η πλειοψηφία του δημοσίου σε ΔΕΗ και δίκτυα (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ Υποδομών) και πετύχαμε τη μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 12% το 2015-2019», τονίζει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Το Παρόν».
Αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία για τα υπερκέρδη που έχουν μπει στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών που ξεπερνούν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ: 2,2 δισεκατομμύρια από τους ηλεκτροπαραγωγούς ρεύματος την περίοδο Ιουλίου 2021 με Ιουνίου 2022, 330 εκατομμύρια στη δημόσια ΔΕΠΑ Εμπορίας Φυσικού Αερίου, 1,79 δισεκατομμύρια ευρώ για τα 2 ελληνικά διυλιστήρια μόνο από το α’ εξάμηνο του 2022 με το μοντέλο υπολογισμού της ΕΕ, καθώς και 1 δισεκατομμύριο ευρώ περίπου από τα υπερκέρδη της εμπορίας ρεύματος Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο μετά την ενσωμάτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στις τιμές προμήθειας.
Δηλώνει τέλος: «Τα άδικα κέρδη που παρήχθησαν μέσα στην κρίση, ενώ η κοινωνία και η αγορά γονατίζει και πληθαίνουν τα λουκέτα, δεν μπορεί παρά να φορολογηθούν ισχυρά. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει καμία υπαναχώρηση ως προς το 90% της φορολόγησης των υπερκερδών, που έχει ήδη νομοθετηθεί στην Ελλάδα μετά από πίεση μας, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα. Τα υπερκέρδη είναι άδικα κέρδη, κέρδη πάνω από την κερδοφορία προηγούμενων χρόνων. Και δίκαιος φόρος είναι αυτός που θα αποδώσει τα άδικα υπερκέρδη στην κοινωνία, αποκαθιστώντας το δίκαιο, τη δικαιοσύνη παντού που είναι και η πολιτική μας προτεραιότητα».