Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στον Γιώργο Αυτιά είπε ότι μετά τις εκλογές οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα φύγουν από το Υπερταμείο και θα επιστρέψουν στον έλεγχο του δημοσίου.
«Γιατί μετά τις εκλογές;» είναι η ερώτηση από την συνεπικεφαλής του Πράσινο & Μωβ, Βασιλική Γραμματικογιάννη, υποψήφια στην Α’ Αθηνών.
«Η Βουλή δεν έχει κλείσει ακόμη» και συμπληρώνει ότι: «Το μόνο που έχει να κάνει είναι να ψηφίσει μια διάταξη με πέντε λέξεις: Τα άρθρα 114 και 115 του νόμου 4964/2022 καταργούνται. Αρκεί μόνο αυτό αν φυσικά το εννοεί. Διαφορετικά κοροϊδεύει τους πολίτες για να υποκλέψει την ψήφο τους. Με τα συγκεκριμένα άρθρα παραβιάστηκαν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ με τις οποίες είχε κριθεί ότι η μεταβίβαση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ είναι αντισυνταγματική. Με τα ίδια άρθρα επανήλθαν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπέρ ταμείο. Η Βουλή είναι ακόμη ανοιχτή και περνούν μια σειρά από νομοσχέδια. Γιατί όχι και αυτό;”
«Τέλος» υπογραμμίζει ηΒασιλική Γραμματικογιάννη, «αφού ο Πρωθυπουργός λέει ότι θα πάρει πίσω τις ιδιωτικοποιήσεις, αναρωτιέμαι: γιατί έσκιζε τα ιμάτια του ότι δεν θα ιδιωτικοποιούσε το νερό;
Παραδέχτηκε τελικά μόνος του ότι το νερό πήρε ήδη το δρόμο της ιδιωτικοποίησης…»
Ο πρωθυπουργός, θέλει να δείξει μετανιωμένος που το έκανε, αλλά «υπόσχεται» ότι θα διορθώσει το λάθος του ΜΕΤΑ τις εκλογές και ΟΧΙ ΤΩΡΑ που μπορεί. Η στάση του πρωθυπουργού προς τους πολίτες είναι τουλάχιστον προσβλητική και κακώς νομίζει ότι πιστεύουν τα λόγια του.
Ας αναλάβει την ευθύνη των λόγων και των έργων του, πριν από τις εκλογές, για ένα κορυφαίο κοινωνικό αγαθό όπως το νερό.
Αν δεν το κάνει, τη μάχη θα δώσει και θα κερδίσει στη Βουλή το Πράσινο & Μωβ.
Στο Πράσινο & Μωβ είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του νερού, όπως και στο ηλεκτρικό ρεύμα, η οποία θα οδηγήσει και στην σημαντική αύξηση του κόστους όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες σαν το Ηνωμένο Βασίλειο όπου ιδιωτικοποιήθηκε το νερό. Αναγνωρίζουμε ωστόσο ότι στις περισσότερες ΔΕΥΑ και μικρούς Δήμους σε ό,τι αφορά την ύδρευση, άρδευση και αποχέτευση η κατάσταση είναι χαοτική με την διαφθορά να κυριαρχεί με αναθέσεις και φωτογραφικούς διαγωνισμούς.
Προτείνουμε λοιπόν, την ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων από τον άμεσο κρατικό μηχανισμό με σκοπό την εποπτεία στις κατά τόπους υπηρεσίες ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης και το συντονισμό των έργων εκσυγχρονισμού του δικτύου και βελτίωσης της ποιότητας του παρεχόμενου νερού. Τέλος, η Γραμματεία θα πρέπει να δημιουργήσει ένα πλάνο επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής ώστε να επιτευχθεί η μείωση της σπατάλης και η βελτίωση της ποιότητας τόσο του νερού όσο και των υδάτινων αποβλήτων, ακόμη και σε τεχνολογίες αφαλάτωσης που ιδίως για τα νησιά μας μπορούν να λειτουργήσουν και ως μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.