Μ. Χριστοδουλάκης (ΠΑΣΟΚ): Το νερό ήταν, είναι και οφείλει να παραμείνει Δημόσιο Αγαθό

Μ. Χριστοδουλάκης (ΠΑΣΟΚ): Το νερό ήταν, είναι και οφείλει να παραμείνει Δημόσιο Αγαθό
Τετάρτη, 22/01/2025 - 10:09

Η μεταφορά της τιμολογιακής πολιτικής στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) καταργεί τον δημοτικό και δημόσιο έλεγχο, και προκαλεί ανησυχίες για την αντιμετώπιση του νερού ως εμπορικό προϊόν.

Στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του στη Βουλή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης, τοποθετήθηκε για το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης του νερού, αναδεικνύοντας την ανάγκη διασφάλισης του ως δημόσιου αγαθού, ειδικά σε μια περίοδο που οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι όλο και πιο έντονες.

Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι το νερό αποτελεί βασικό πυλώνα της ανθρώπινης επιβίωσης, επηρεάζοντας το περιβάλλον, την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό και την καθημερινότητα των πολιτών. Επικαλούμενος αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, τόνισε τη σημασία της δημόσιας διαχείρισης των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, επισημαίνοντας ότι η προστασία του νερού είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη.

Αναφερόμενος στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) της 27ης Σεπτεμβρίου 2023, ο κ. Χριστοδουλάκης εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την αύξηση του κόστους νερού, καθώς όπως επεσήμανε η εφαρμογή μιας οριζόντιας πολιτικής ανάκτησης κόστους, που παραβλέπει τις τοπικές ιδιαιτερότητες, έρχεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και με τις συνταγματικές διατάξεις για τη νησιωτικότητα και την ορεινότητα.

Επιπρόσθετα στάθηκε στην αποδυνάμωση του δημόσιου ελέγχου, καθώς η μεταφορά της τιμολογιακής πολιτικής στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) καταργεί τον δημοτικό και δημόσιο έλεγχο, και προκαλεί ανησυχίες για την αντιμετώπιση του νερού ως εμπορικό προϊόν.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει ξεκάθαρες δεσμεύσεις αναφορικά με την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης του νερού και τη διατήρηση της προσιτότητας στην πρόσβαση για όλους τους πολίτες.

«Το νερό είναι βασικό αγαθό για την επιβίωση του ανθρώπου και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως εμπορικό προϊόν. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει προσιτό σε κόστος, υψηλής ποιότητας και δημόσια ελεγχόμενο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Χριστοδουλάκης υπενθύμισε στον Υπουργό ότι η αρχή ανάκτησης του κόστους, δεν προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη διαχείριση των υδάτων ως υποχρεωτική, όπως ο ίδιος υποστήριξε.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εξήγησε ότι η συγκεκριμένη αρχή επιτρέπει τη μετακύλιση όλων των δαπανών, συμπεριλαμβανομένων δανείων, επενδύσεων και αποσβέσεων στον καταναλωτή, χωρίς διάκριση στη βιομηχανική χρήση του νερού. Επεσήμανε, δε, ότι αυτή η πολιτική προσέγγιση θα μπορούσε να είναι αποδεκτή για την αγορά με ιδιωτικοοικονομικούς όρους, αλλά όχι για ένα δημόσιο αγαθό όπως το νερό.

Στη συνέχεια της τοποθέτησης του τόνισε ότι η κυβέρνηση άφησε τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) υπερχρεωμένες, υποστελεχωμένες και απαξιωμένες, προσπαθώντας να τις ωθήσει σε συγχωνεύσεις μέσω χρηματοδοτικών εκβιασμών. Και επεσήμανε πως όλα αυτά γίνονται υπό τον μανδύα της λειψυδρίας, εκθέτοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης για την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού διαχείρισης της κρίσης. Υπογράμμισε ότι τα βασικά υδροδοτικά αποθέματα βρίσκονται στο όριό τους, καθώς εδώ και έξι χρόνια δεν έχουν προχωρήσει σημαντικά έργα, όπως φράγματα, δεξαμενές και συστήματα ανακύκλωσης νερού. Τόνισε, δε, ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν έχουν κατευθυνθεί στις υποδομές υδάτινων πόρων, ενώ τα δίκτυα ύδρευσης παρουσιάζουν απώλειες έως και 40% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο κ. Χριστοδουλάκης κατέληξε λέγοντας ότι «οι πρακτικές που αμφισβητούν τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων και εμπορευματοποίησης του, αποτελούν καθαρή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και όχι υποχρέωση».