Ωστόσο, έθεσε τον πήχη πολύ ψηλά σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ΑΠΕ σημειώνοντας παράλληλα τον γεωστρατηγικό ρόλο που μπορεί να έχει η χώρα στα ενεργειακά ζητήματα.
Στόχος είναι στα επόμενα τέσσερα χρόνια το 80% της κατανάλωσης ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το ρεύμα που καταναλώνεται θα είναι από άνεμο και ήλιο. Παράλληλα εξήγγειλε την τοποθέτηση πάνω από 10.000 φορτιστές σε όλες τις πόλεις της χώρας. Όπως είπε, είναι μια πρόκληση οικολογική και εξασφαλίζει καθαρό περιβάλλον αλλά και μια τεράστια οικονομική ευκαιρία για τη χώρα
«Φθηνό ρεύμα στα νοικοκυριά και επενδύσεις για τον τόπο» είπε χαρακτηριστικά.
Οσον αφορά τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας αναφέρθηκε στα όσα είπε από το ίδιο βήμα νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας για την αναβάθμιση της Ελλάδας, και ειδικά της Θράκης και της Αλεξανδρούπολης ως έναν κρίσιμο παίκτη στον καινούργιο ενεργειακό χάρτη, μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης.
Πάντως, οι όποιες εξελίξεις αφορούν στους λογαριασμούς ρεύματος, στο νέο καθεστώς που θα ισχύσει από τον νέο χρόνο με τη λήξη του έκτακτου μηχανισμού της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και το σχήμα ενισχύσεων που θα αποφασιστεί, θα ανακοινωθούν στις επόμενες εβδομάδες από το ΥΠΕΝ.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό σε ό,τι αφορά το ρεύμα, οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί το υπουργείο είναι τρεις.
Ο πρώτος σχετίζεται με τις ΑΠΕ και την προτεραιοποίηση των έργων και επενδύσεων που έχουν και μπαταρία ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα χώρου στο δίκτυο.
«Πρέπει να μεταβούμε από τις ΑΠΕ στις ΑΠΕ με μπαταρίες που δεν θέλουν ηλεκτρικό χώρο» σημείωσε.
Ο δεύτερος άξονας αφορά τις ρευματοκλοπές οι οποίες, επανέλαβε ότι επιβαρύνουν τους λογαριασμούς με 4%, όταν πριν το 2010 το ποσοστό αυτό ήταν στο 1%. Εκτιμά δε ότι με τα μέτρα που θα ληφθούν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο αυτό.
Ο τρίτος άξονας είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι σύμφωνα με τον υπουργό δεν ξεπερνούν τις 30.000. Πρόκειται, όπως είπε για αυτούς που επωφελούνται αδυναμιών του συστήματος, και ενώ έχουν χρήματα αλλάζουν συνεχώς πάροχο και δεν πληρώνουν.
Αναφορικά με τις επιδοτήσεις η έμφαση από την πλευρά του υπουργείου θα δοθεί σε κοινωνικά ευάλωτους και ενεργειακά ευάλωτους. Τα κριτήρια θα είναι πιο διευρυμένα και δεν θα σχετίζονται με την κατανάλωση ρεύματος.