Πρόκειται για προμήθεια μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ύψους 8,7 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο υλοποίησης του εμβληματικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ». Το έργο αφορά σε 13 Κινητές Μονάδες οι οποίες θα βρίσκονται στο πεδίο φυσικών καταστροφών (δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί κ.α) με σκοπό τον επιτόπιο διοικητικό και επιχειρησιακό συντονισμό του Πυροσβεστικού Σώματος και όλων των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας.
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Κύριε Υπουργέ, κύριε Αρχηγέ. Κύριε Παναγιώτη Σταμπουλίδη, ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος στο ΤΑΙΠΕΔ, σε εσάς και τους συνεργάτες σας, για την εξαιρετική συνεργασία και την άμεση υλοποίηση ενός από τα πιο σημαντικά project τα οποία έχει αναλάβει ποτέ το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και το Πυροσβεστικό Σώμα, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, της μεγαλύτερης απειλής που αντιμετωπίζει αυτή την εποχή ο πλανήτης, αλλά και η χώρα μας με νωπές τις μνήμες από ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, που έχουν οδηγήσει σε τεράστια πίεση και έχουν κοστίσει και ανθρώπινες ζωές.
Κύριοι ανάδοχοι συγχαρητήρια, προσβλέπουμε στην άμεση παράδοση με βάση το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει ορισθεί από τα συμβόλαια που θα υπογράψουμε των εν λόγω 13 Κινητών Κέντρων Επιχειρήσεων.
Και όπως πολύ σωστά είπε ο κύριος Διευθύνων εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, πλέον κάθε τρεις και λίγο- μέχρι τα τέλη Μαρτίου που θα έχουμε βγάλει σε διαγωνισμούς το σύνολο του Προγράμματος ΑΙΓΙΣ- θα είμαστε εδώ για να υπογράφουμε συμβάσεις για τα βασικά εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία αφορούν τους πολίτες όλης της χώρας, τη διαλειτουργικότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, των εθελοντών μας, των πολιτών, της Αυτοδιοίκησης και όλων αυτών που θα εμπλακούν στις μάχες τις οποίες θα κληθούμε να δώσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα.
Η νέα τεχνολογία έρχεται να ακουμπήσει δίπλα στους άντρες και στις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος. Εδώ είναι οι κύριοι Στρατηγοί, αλλά και οι νέοι Αξιωματικοί που είναι για εμάς θάρρος και ελπίδα για το μέλλον και προσδοκούμε και επενδύουμε κυρίως στους άντρες και στις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι εκπαιδεύονται σε εξαιρετικές εγκαταστάσεις, σε πολύ υψηλού επιπέδου courses, έτσι ώστε να μπορέσουν να αποδώσουν ακόμα καλύτερα, χρησιμοποιώντας όλη αυτή την κληρονομιά.
Όμως, το Πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ είναι ένα βαρύ πρόγραμμα 2,1 δις ευρώ. Πράγματι, αυτά τα τέσσερα χρόνια γνωρίζοντας ότι αυτό το πρόγραμμα είναι πολύ βαρύ και δύσκολο, απαιτούνταν πολλές προσπάθειες, προκειμένου για να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά.
Είναι όμως και μία υποχρέωση την οποία έχω αναλάβει απέναντι στον Πρωθυπουργό της χώρας και σκοπεύω να την υλοποιήσω στο ακέραιο. Άρα οι ταχύτητες θα είναι αυτές τις οποίες ανέφερε και ο κύριος Σταμπουλίδης νωρίτερα. Και όπως είπα στο τέλος Μαρτίου θα έχουμε ολοκληρώσει και θα έχει μπει σε διαγωνιστική διαδικασία όλο το πρόγραμμα.
Και φυσικά μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να υπογράφουμε συμβάσεις από τα έργα τα οποία ήδη είναι στον αέρα. Είναι χρέος προς την πατρίδα μας και χρέος στους συμπολίτες μας και είναι ό,τι πιο πατριωτικό μπορώ να σκεφτώ ό,τι μπορεί να κάνει η οργανωμένη πολιτεία απέναντι στους πολίτες, οι οποίοι πολλές φορές νοιώθουν ανυπεράσπιστοι.
Άρα ο εξοπλισμός αυτός, αυτά τα νέα 13 Στρατηγεία δεν γίνονται κατ΄ αποκοπή από το σχεδιασμό τον οποίο κάνει το Πυροσβεστικό Σώμα. Η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, ο κύριος Αρχηγός, ο κύριος Υπαρχηγός, ο κύριος Επιτελάρχης σε ειδική εκδήλωση η οποία θα γίνει στα μέσα Μαρτίου θα παρουσιάσουν το νέο δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος σε σχέση με τις δασικές πυρκαγιές. Και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούμε από εδώ και πέρα, αξιοποιώντας το σύνολο των δυνατοτήτων των οποίων έχουμε, της επιστημονικής κοινότητας, επιχειρησιακά και επιτελικά στο πώς θα αντιμετωπίζουμε τις δασικές πυρκαγιές.
Αυτό απαιτείται, καθώς η Μεσόγειος πλέον είναι hot spot, και η χώρα μας αντιμετωπίζει ξηρασίες, υγρασία κάτω από 10% την περσινή χρονιά και πρωτόγνωρες συνθήκες συνεχούς καύσωνα.
Σε αυτή την προσπάθεια καλούνται να συμμετέχουν όλοι. Πολίτες, εθελοντές, τα υπόλοιπα σώματα, όλος ο κρατικός μηχανισμός. Να συνεισφέρουν όλοι σε αυτή την προσπάθεια.
Αφορά το σπίτι μας, το χωριό μας, τη συνοικία μας, περιαστικές και περιδασικές περιοχές, τα νησιά μας, τις παραμεθόριες περιοχές, την οικολογία μας, τα δάση μας, τις περιουσίες αλλά κυρίως την ανθρώπινη ζωή.
Είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα είμαστε όλοι εδώ σε αυτή την εξαιρετική τελετή, σε ένα χώρο που όπως βλέπετε προσομοιάζει σε μηχανουργείο γιατί, κυρίες και κύριοι, αυτή είναι η δουλειά μας. Η δουλειά του Πυροσβεστικού Σώματος είναι να είναι έξω στο πεδίο. Να επιχειρεί, να προσπαθεί, να στηρίζει και να βοηθάει όλους τους πολίτες.
Και έτσι καταξιώθηκε το Πυροσβεστικό Σώμα όλα αυτά τα χρόνια. Ο κύριος Υφυπουργός μόλις γύρισε από την ακριτική βόρεια Ελλάδα, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, έτσι ώστε να επιθεωρήσει ο ίδιος τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε πλέον και σε μια περιοχή που ναι, οι προκλήσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες. Και η πίεση πάρα πολύ μεγάλη.
Δεν χρειάζεται να πω και να θυμίσω τι είχε γίνει στα βόρεια σύνορά μας πριν από μερικά χρόνια. Άρα απαιτείται συντονισμός όλων των δυναμεων.
Κλείνω λέγοντας το εξής: Η ελληνική κοινωνία αγαπάει το Πυροσβεστικό Σώμα και τους Έλληνες πυροσβέστες, και τους αγκαλιάζει. Και πολλά-πολλά χρόνια εκτιμά την προσπάθειά τους, την αυτοθυσία τους, πολλές φορές και με τίμημα ανθρώπινων ζωών.
Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει υπάρξει εκεί για να στηρίξει την κοινωνία. Τώρα όμως οι συνθήκες είναι άλλες, πολύ πιο δύσκολες. Πολύ πιο ισχυρές.
Απαιτείται λοιπόν εγρήγορση, επαγγελματισμός και καμία ολιγωρία. Και σε αυτούς τους λίγους, θέλω να το επαναλάβω και δημοσίως, που αισθάνονται ότι θέλουν με την αμέλειά τους ή το δόλο τους να δημιουργήσουν πρόβλημα και να κινδυνεύσουν συνάνθρωποί μας πλέον έρχεται η πολιτεία να λειτουργήσει εντελώς διαφορετικά.
Το νομοσχέδιο το οποίο φέρνει ο κύριος Υπουργός Δικαιοσύνης στη Βουλή εμπεριέχει πλέον για αυτούς οι οποίοι εξ αμελείας και καθ΄ έξιν προκαλούν πυρκαγιές και άρα οικολογικές καταστροφές, πόσο μάλλον όταν υπάρχει κόστος σε ανθρώπινες ζωές, τη μετατροπή της ποινής από πλημμέλημα σε κακούργημα.
Αυτό, κυρίες και κύριοι, είναι 10 έτη κάθειρξη και μέχρι 200.000 ευρώ πρόστιμο.
Έχουμε φτάσει στο σημείο στο οποίο θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να προασπίσουμε τις ζωές των συμπατριωτών μας και των συμπολιτών μας. Και η οργανωμένη πολιτεία να είστε βέβαιοι ότι αυτό θα προσπαθήσει να κάνει.
Σας ευχαριστώ πολύ».