Ενέργεια, κατασκευές και ναυτιλία στην ελληνοτουρκική συνεργασία

Ενέργεια, κατασκευές και ναυτιλία στην ελληνοτουρκική συνεργασία
Πέμπτη, 16/05/2024 - 08:16

«Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε κάθε είδους πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν και θα ενδυναμώσουν τη φιλία μας με την Ελλάδα» δήλωσε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Δρ. Φαχρετίν Αλτούν σε ημερίδα που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη το περασμένο Σάββατο για να προσθέσει ότι «ως Τουρκία, είμαστε στην πλευρά της αυξανόμενης φιλίας και όχι της έχθρας, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος μας».

Όλα αυτά ειπώθηκαν λίγες ώρες πριν την πρώτη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα, σηματοδοτώντας και το πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Σημειώνοντας ότι οι πρωτοβουλίες συνεργασίας που θα προωθηθούν από την Τουρκία και την Ελλάδα είναι σήμερα πολύ πιο ουσιαστικές και πολύτιμες από ό,τι χθες, ο Αλτούν τόνισε τη σημασία της εγκαθίδρυσης συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας που θα αποτελέσει παράδειγμα για ολόκληρο τον κόσμο.

O Δρ. Φαχρετίν Αλτούν, ανήκει στην ηγετική ομάδα του Προέδρου Ερντογάν και τα λόγια του αντικατοπτρίζουν απόλυτα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οπότε έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Η Τουρκία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην διμερή συνεργασία. Αυτό αποτυπώθηκε πρώτον στο φόρουμ που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη με την παρουσία του Αλτούν αλλά και την κάλυψη που είχε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης που κατέκλεισαν την αίθουσα.

Εκτός από τις διμερείς διαφορές που συζητήθηκαν όλες μεταξύ των δυο ηγετών, η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, των κατασκευών και της ναυτιλίας, σύμφωνα με τουρκικές πηγές που συμμετείχαν στις συνομιλίες, ήταν ψηλά στην ατζέντα.

Η επιλογή του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου και του μεγαλοκατασκευαστή Αντνάν Πολάτ για επικεφαλής του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, σηματοδοτεί το προσωπικό ενδιαφέρον τόσο του Τούρκου Προέδρου όσο και του Έλληνα Πρωθυπουργού, καθώς οι δυο επιχειρηματίες είναι πολύ κοντά τους.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, καθώς η Τουρκία οδεύει στο να καταστεί ενεργειακό hub και της είναι απαραίτητη η συνεργασία με τον παγκόσμια ισχυρό ελληνικό εφοπλιστικό κλάδο αλλά και τις ελληνικές ενεργειακές εταιρείες.

Επίσης η Ελλάδα μπορεί να γίνει εταιρικό ενεργειακό hub για την Τουρκία για τη διέλευση αργού πετρελαίου, αερίου και φυσικού αερίου από τα ελληνικά λιμάνια.

Επίσης η παρουσία της Ελλάδας, θα αυξήσει τις ευκαιρίες για τον ενεργειακό τομέα της Τουρκίας και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της Τουρκίας, μπορεί να θεωρηθεί και η απομάκρυνση του γεωτρυτικού σκάφους Αμπντουλχαμίντ Χαν από την Μεσόγειο και την κατάπλευση του στη Μαύρη Θάλασσα.

Το μεγάλο πρόβλημα βέβαια είναι πως θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες για να πειστεί ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η κοινή γνώμη και να αποκτήσει θετικό πρόσημο ως προς την ελληνοτουρκική συνεργασία.

Οι προσδοκίες για την εξέλιξη της Τουρκίας ως ενεργειακό hub είναι πολύ μεγάλες στην Άγκυρα κι έχουν επενδύσει στον τομέα αυτό, τόσο μετά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο όσο και στον πόλεμο στη Γάζα.

Πάντως και ο επιχειρηματικός κόσμος επιθυμεί αυτή την συνεργασία, ενώ για τους λίγους που έχουν αντιρρήσεις, να αναμένεται ότι θα πεισθούν με κάποια ανταλλάγματα, καθώς Μητσοτάκης και Ερντογάν το έχουν θέσει ως προτεραιότητα τους.