Ανοιχτή επιστολή Δούκα και άλλων Ευρωπαίων δημάρχων στους υποψήφιους ευρωβουλευτές για την Κλιματική Κρίση

Ανοιχτή επιστολή Δούκα και άλλων Ευρωπαίων δημάρχων στους υποψήφιους ευρωβουλευτές για την Κλιματική Κρίση
Παρασκευή, 07/06/2024 - 15:45

Ανοιχτή επιστολή στους υποψήφιους ευρωβουλευτές στέλνουν Δήμαρχοι πρωτευουσών της Ευρώπης, καλώντας τους να λάβουν πρωτοβουλίες για την επίλυση της κλιματικής κρίσης «την επόμενη (κι όλας) μέρα».

Οι Δήμαρχοι - μεταξύ των οποίων και ο Χάρης Δούκας- καλούν με αφορμή τις ευρωεκλογές τους υποψήφιους της κάθε χώρας και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσουν προτεραιότητα στη σημαντική και άμεση χρηματοδοτική στήριξη για τη δράση σχετικά με το κλίμα στις πόλεις.

Σκοπός τους είναι – όπως αναφέρεται στο κείμενο που υπογράφει και ο Δήμαρχος Αθηναίων- να ενισχυθούν οι πόλεις ώστε να υλοποιήσουν βιώσιμα έργα και να προωθήσουν την προσαρμογή στο κλίμα, την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα έως το 2030 και τη δίκαιη μετάβαση για τους πιο ευάλωτους πολίτες. Η επιστολή τους που στη συνέχεια θα σταλεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραπέμπει σε συγκεκριμένες δράσεις που έχουν την υποστήριξη του C40.

Στο κείμενο των Δημάρχων επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2024, εμείς, ένας συνασπισμός Ευρωπαίων δημάρχων, ενωνόμαστε για να εκφράσουμε μια κοινή επιταγή. Η έκκλησή μας είναι άμεση: να δοθεί προτεραιότητα στην ουσιαστική και άμεση οικονομική στήριξη για τη δράση για το κλίμα στις πόλεις σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο».

«Η πρότασή μας είναι σαφής: προτρέπουμε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να αυξήσουν στρατηγικά και να παράσχουν άμεση χρηματοδότηση που διατίθεται σε πόλεις και τοπικές κυβερνήσεις. Αυτό θα στηρίξει καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους μας μέσω της βελτιωμένης προσαρμογής στο κλίμα, θα επισπεύσει τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων έως το 2030, θα προωθήσει τη βιώσιμη κινητικότητα και θα επιτρέψει την ευρεία ηλεκτροδότηση στις πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα αντιμετωπίσει μια δίκαιη μετάβαση που υποστηρίζει τους πιο ευάλωτους πολίτες», συνεχίζει η επιστολή.

«Γιατί να εστιάσουμε στις πόλεις; Τα αστικά κέντρα δεν είναι μόνο κόμβοι καινοτομίας και διακυβέρνησης, αλλά και επίκεντρα δράσης για το κλίμα. Εμείς, ως ηγέτες των πόλεων, έχουμε μια βαθιά κατανόηση των μοναδικών μας προκλήσεων και είμαστε σε θέση να εφαρμόζουμε λύσεις γρήγορα και αποτελεσματικά, σε στενή συνεργασία με τους πολίτες μας. Σε τοπικό επίπεδο, διαχειριζόμαστε βασικές υποδομές και αναπτύσσουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης. Διαδραματίζουμε επίσης κρίσιμο ρόλο στην εκπαίδευση του κοινού και στην ενίσχυση της κλιματικής συνείδησης που βασίζεται στην αστική πραγματικότητα».

Προτείνουμε μια μετατόπιση των χρηματοοικονομικών ροών εντός του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ, υποστηρίζοντας πιο άμεσους πόρους προς τις ηγεσίες των πόλεων.
Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε και να επεκτείνουμε πράσινα, καινοτόμα έργα που προάγουν την κλιματική ανθεκτικότητα και τον μετριασμό και ωφελούν όλους τους πολίτες. Οι πόλεις είναι έτοιμες να δράσουν άμεσα και αποτελεσματικά. Η επαρκής χρηματοδότηση είναι το κύριο εμπόδιο μας», καταλήγει η επιστολή.

Να σημειωθεί τέλος ότι το κείμενο εκτός από τον Χάρη Δούκα έχουν υπογράψει οι εξής δήμαρχοι:

Lord Mayor of Copenhagen, Denmark Sophie Hæstorp Andersen


Mayor of City of Aarhus, Denmark Jacob Bundsgaard

Mayor of City of Amsterdam, Netherlands Femke Halsema

Mayor of Barcelona, Spain Jaume Collboni

Mayor of Budapest, Hungary Gergely Karácsony

Mayor of City of Heidelberg, Germany Prof. Dr. Eckart Würzner

Mayor of Gothenburg, Sweden Jonas Attenius

Mayor of Helsinki, Finland Juhana Vartiainen

Mayor of Ljubljana, Slovenia Zoran Janković

Mayor of City of Liège, Belgium Willy Demeyer

Mayor of Paris, France Anne Hidalgo

Mayor of City of Lisbon, Portugal Carlos Manuel Félix Moedas

Mayor of Malmö, Sweden Katrin Stjernfeldt Jammeh

Mayor of Milan, Italy Giuseppe Sala

Mayor of Nicosia, Cyprus Constantinos Yiorkadjis

Mayor of Riga, Latvia Vilnis Ķirsis

Mayor of Rotterdam, Netherlands Ahmed Aboutaleb

Mayor of Stockholm, Sweden Karin Wanngård

Mayor of Tallinn, Estonia Jevgeni Ossinovski

Mayor of Zagreb, Croatia Tomislav Tomašević