Σ. Φάμελλος: Αναγκαία μια κοινωνική συμμαχία Δήμων, εργαζομένων και πολιτών για την προάσπιση του δημοτικού χαρακτήρα των ΔΕΥΑ

Σ. Φάμελλος: Αναγκαία μια κοινωνική συμμαχία Δήμων, εργαζομένων και πολιτών για την προάσπιση του δημοτικού χαρακτήρα των ΔΕΥΑ
Παρασκευή, 07/06/2024 - 10:39

Δήλωση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΥΑ Σερρών και τη συνάντηση με την Αντιπρόεδρο ΔΣ, τον Διευθυντή και το Σωματείο Εργαζομένων

Επιλέξαμε η πρώτη μας επίσκεψη από την περιοδεία στις Σέρρες να είναι στη ΔΕΥΑ Σερρών και η συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΥΑΣ και με τους εργαζόμενους γιατί θέλουμε και να ενημερωθούμε και να στείλουμε ένα μήνυμα.

Το σχέδιο των ΔΕΥΑ είναι ένα από αυτά που κρατάει κρυφά η κυβέρνηση, φοβούμενη το πολιτικό κόστος, για να το ενεργοποιήσει μετά τις ευρωεκλογές. Προχωρούν σε μία συγχώνευση των ΔΕΥΑ με επαπειλούμενη ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών τους, όπως έχουν ανακοινώσει από το 2020.

Είναι απολύτως παράλογο και αναντίστοιχο των αναγκών. Η κυβέρνηση δεν στηρίζει τις ΔΕΥΑ με επιχείρημα την ενεργειακή χρεοκοπία, που η κυβέρνηση προκάλεσε. Ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι ούτε η ποιότητα του νερού, ούτε η βιωσιμότητα στις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης. Ο στόχος είναι η αποδόμηση του δημοτικού χαρακτήρα των ΔΕΥΑ και η απαξίωσή τους, για να περάσουν εύκολα στα χέρια ιδιωτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ έχει αναδείξει το θέμα εδώ και πάρα πολύ καιρό, εντός και εκτός κοινοβουλίου, με συναντήσεις με την Ένωση των ΔΕΥΑ και την Ομοσπονδία των εργαζομένων.

Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι πιο διεκδικητική στο θέμα. Σε όλες τις περιοδείες μας συναντάμε φορείς και εργαζόμενους στις ΔΕΥΑ και τους ενημερώνουμε για τον κίνδυνο: Αν οι Δήμοι δεν ενημερώσουν από τώρα τις κοινωνίες για τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης, τότε θα έρθει αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση και θα περάσει με νομοσχέδιο fast track την συγχώνευση-κατάργησή τους, όπως συνέβη με την Ανώνυμη εταιρεία που ανέλαβε τη διαχείριση υδάτων της Θεσσαλίας.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είναι ότι οι ΔΕΥΑ πρέπει να είναι σε επίπεδο δήμου, να αντιστοιχούν στα δημοτικά συμβούλια, να υπάρχει δηλαδή μία δημοτική αυτοτέλεια, μία απευθείας σχέση δημοτικού συμβουλίου με ΔΕΥΑ. Κάθε άλλο σχήμα θα είναι ένας τρόπος να φύγουν και οι αρμοδιότητες και η περιουσία και τελικά το αντικείμενο από την αυτοδιοίκηση.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, σεβόμενος την αυτονομία των δήμων και των Σωματείων εργαζομένων, είναι ότι πρέπει να διαμορφωθεί μια κοινωνική συμμαχία, των Δήμων, των εργαζομένων και των πολιτών, με στόχο να διατυπωθεί και διαδοθεί σε όλη την Ελλάδα ότι θέλουμε δυνατές, βιώσιμες, ποιοτικές ΔΕΥΑ. Με καλύτερες υπηρεσίες, στελέχωση και καινοτομία. Για να πετύχουμε την προστασία του νερού και το δημοτικό χαρακτήρα στη διαχείρισή του.