Μίλτος Ζαμπάρας: Κατακλυσμός και Υπερκορεσμός ΑΠΕ στην Αιτωλοακαρνανία

Μίλτος Ζαμπάρας: Κατακλυσμός και Υπερκορεσμός ΑΠΕ στην Αιτωλοακαρνανία
Τετάρτη, 10/07/2024 - 15:54

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μίλτου Ζαμπάρα, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Κατακλυσμός και Υπερκορεσμός ΑΠΕ στην Αιτωλοακαρνανία»

Ο βουλευτής ανέλυσε την έλλειψη χωροταξικού και θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού που δημιουργεί ένα άναρχο τοπίο στην κατασκευή ΑΠΕ στην χώρα μας. Στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, πέρα από τα ήδη εγκατεστημένα έργα, επρόκειτο να εγκατασταθούν 11 επιπλέον έργα δημιουργώντας έναν υπερκορεσμό σε μια περιοχή απίστευτου φυσικού κάλλους και πρωτογενούς δραστηριότητας.

Ήδη υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις και καταγγελίες από 46 τοπικά συμβούλια και συλλόγους για σημαντικές περιβαλλοντικές παραλείψεις και για κατάτμηση των έργων για να αποφευχθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

«Δημιουργείται πολλά περισσότερα προβλήματα από αυτά που προσπαθείτε να λύσετε, θα καταστρέψετε και το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες», τόνισε ο Μίλτος Ζαμπάρας.

Δεν είναι πράσινη ανάπτυξη ο τρόπος να δίνετε σε συγκεκριμένα συμφέροντα τα μεγάλα έργα, ενώ ταυτόχρονα να μην δίνετε ενεργειακό χώρο και προτεραιότητα σε ενεργειακές κοινότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, επισήμανε ο βουλευτής.

Ο Υπουργός όπως αναμενόταν δεν έδειξε να κάνει πίσω στα συγκεκριμένα έργα και δεν θα προχωρήσει σε καμία διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες λέγοντας ψευδώς ότι όλοι όσοι καταγγέλλουν την άναρχη, χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς διαβούλευση, φαραωνική ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική της ενίσχυσης των συγκεκριμένων μεγάλων εταιρειών και όχι την ενίσχυση των μικρών έργων, αυτό-παραγωγής και αυτό-κατανάλωσης. Με αυτό τον τρόπο η ανάπτυξη δεν θα είναι ούτε πράσινη ούτε δίκαιη.