Σκυλακάκης: Η ανακύκλωση δημιουργεί πλούτο που θα γυρίσει στην ελληνική κοινωνία

Σκυλακάκης: Η ανακύκλωση δημιουργεί πλούτο που θα γυρίσει στην ελληνική κοινωνία
Eurokinissi
Τρίτη, 10/09/2024 - 19:10

Τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κοινοτική ενίσχυση για την κατασκευή Μονάδων Ανάκτησης και Ανακύκλωσης σχολίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Όπως ανέφερε, η συμφωνία είναι αποτέλεσμα συντονισμένης συνεργασίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

«Η προσπάθεια διαχείρισης αποβλήτων στην Ελλάδα έχει, ιστορικά, ορισμένες βαθιές αδυναμίες. Περιλαμβάνει μια πραγματικότητα προστίμων και ολικής αποτυχίας. Σήμερα, η κυβέρνηση, ανατρέπει πλήρως αυτή την πραγματικότητα, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από εκεί που η συντριπτική πλειοψηφία των αποβλήτων ήταν σε παράνομη διαχείριση, περνάμε σε μια “state of the art” διαχείριση, με καινοτόμες μονάδες, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτές προηγμένων, ευρωπαϊκών χωρών» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης και συμπλήρωσε:

«Κυκλική οικονομία, ωστόσο, δεν σημαίνει μόνο διαχείριση, αλλά και ανακύκλωση. Και αυτό ακριβώς αποτελεί αντικείμενο του νομοσχεδίου που θέσαμε προσφάτως σε δημόσια διαβούλευση. Χρειαζόμαστε πλήρη αλλαγή νοοτροπίας όσον αφορά στην ανακύκλωση, η οποία να περάσει στα νοικοκυριά. Δική μας υποχρέωση αποτελεί να διευκολύνουμε και να παροτρύνουμε διαρκώς τα νοικοκυριά, με εύκολα και κατανοητά εργαλεία, να υιοθετούν στην καθημερινότητά τους κινήσεις ανακύκλωσης. Η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων θα σημάνει, παράλληλα, τη μείωση των τελών αποκομιδής. Θα πρέπει να βάλουμε μπροστά μια win - win διαδικασία, όπου τα οργανικά απόβλητα θα αποκτήσουν μεγάλη αξία. Η ανακύκλωση δημιουργεί πλούτο, ο οποίος θα γυρίσει στην ελληνική κοινωνία».