Ο κ. Αρναούτογλου έθεσε το ζήτημα της έντονης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των κινδύνων για την υγεία και την ασφάλεια που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής. Παρά τις ανησυχίες, η απάντηση του αντιπροέδρου της Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς, τόνισε ότι η Επιτροπή δεν ήταν ενήμερη για τα προβλήματα που προκαλεί η λειτουργία του ορυχείου στην Αχλάδα, επισημαίνοντας όμως ότι οι ελληνικές αρχές είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο και την τήρηση των περιβαλλοντικών κανονισμών.
Η Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι, σύμφωνα με την Οδηγία για την Εκτίμηση των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οι ελληνικές αρχές πρέπει να επαληθεύουν αν η ιδιωτική εταιρεία που εκμεταλλεύεται το ορυχείο συμμορφώνεται με την άδεια της, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν την ποιότητα του αέρα και την προστασία της ανθρώπινης υγείας.
Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφήνει σαφείς αιχμές για την ελληνική κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές, τονίζοντας ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για την επίβλεψη των δραστηριοτήτων των ιδιωτικών εταιρειών που διαχειρίζονται δημόσια αγαθά, όπως το ορυχείο στην Αχλάδα. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
Με αφορμή την απάντηση ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Η απάντηση της Επιτροπής επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζουμε όλοι: οι κάτοικοι της Αχλάδας έχουν εγκαταλειφθεί από την ελληνική πολιτεία. Είναι απαράδεκτο ένα δημόσιο αγαθό, όπως ο λιγνίτης, να προκαλεί τόσα δεινά χωρίς κανένα όφελος για την τοπική κοινωνία και χωρίς λήψη μέτρων από την Πολιτεία για την προστασία των κατοίκων. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να διασφαλίσει την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτών της».