Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία προώθησης των σχέσεων ΕΕ – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία των μεγάλων περιφερειακών προκλήσεων.
Σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης και αποφυγής ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή και επανέλαβε την έκκλησή του για άμεση εκεχειρία και αυτοσυγκράτηση.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν ακόμη οι προοπτικές ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας και οι επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα, με έμφαση στη θέση της χώρας μας, που την καθιστά κόμβο, εμπορικό και ενεργειακό, αλλά και πύλη προς την Ευρώπη.
Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στην 1η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου
Το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου διεξάγεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και προφανώς έχει κάθε επιθυμία να εμβαθύνει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του Κόλπου. Εξάλλου, σε διμερές επίπεδο, διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις και με τα έξι κράτη τα οποία απαρτίζουν το Συμβούλιο Συνεργασίας.
Είναι πολύ σημαντικό, όμως, να εμβαθύνουμε περαιτέρω τις σχέσεις και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά σε μια εποχή που η συνεργασία μας είναι ολοένα και πιο απαραίτητη, καθώς η ευρύτερη Μέση Ανατολή κινδυνεύει με μια στρατιωτική ανάφλεξη.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή να επαναλάβουμε την έκκλησή μας για μια άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, έτσι ώστε να μην συνεχίζεται άλλο αυτή η αδιανόητη ανθρωπιστική καταστροφή και να εντείνουμε τις πιέσεις μας, έτσι ώστε ο νότιος Λίβανος να μην μετατραπεί και αυτός σε μία Γάζα, στα πλαίσια του νόμιμου δικαιώματος που το Ισραήλ έχει να μπορεί να αμυνθεί το ίδιο απέναντι σε ιρανικές επιθέσεις.
Όμως, αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο επιβάλλεται, πρώτα και πάνω απ’ όλα, είναι η αυτοσυγκράτηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε χρόνο για να επαναφέρουμε στο τραπέζι τη μόνη πολιτική λύση η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει το δομικό πρόβλημα της Μέσης Ανατολής, που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία δύο κρατών τα οποία θα μπορούν να συνυπάρχουν σε ειρήνη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα του το δομικό πρόβλημα το οποίο οδηγεί αυτή την περιοχή σε καθεστώς βέβαιης ανάφλεξης.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι προσδοκά από την 1η Σύνοδο Κορυφής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως λαμβάνει χώρα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να καθιερωθεί αυτός ο διάλογος στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, προκειμένου να ενώσουμε τις φωνές μας ελπίζοντας σε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση αυτή δεν θα ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο.
Βέβαια, υπάρχουν και άλλα θέματα που θα συζητήσουμε όσον αφορά στη συνεργασία μας στο πεδίο της οικονομίας. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί στον τομέα της ενέργειας. Και βέβαια, η Μέση Ανατολή αποτελεί καίριας σημασίας παράγοντα όσον αφορά τον διάδρομο IMEC για τη σύνδεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ινδία.
Αναμένω μια πολύ γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που βρίσκεται, ασφαλώς, πολύ κοντά στον Κόλπο. Έχουμε εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και με τις έξι χώρες, αλλά θεωρώ ότι είναι σημαντικό στο πλαίσιο αυτό να καθιερωθεί ένας πιο θεσμικός διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των έξι χωρών του Κόλπου.