Ερώτηση Π. Πέρκα: Έρχονται νέες αυξήσεις στις χρεώσεις χρήσης δικτύου φυσικού αερίου;

Ερώτηση Π. Πέρκα: Έρχονται νέες αυξήσεις στις χρεώσεις χρήσης δικτύου φυσικού αερίου;
Δευτέρα, 21/10/2024 - 15:44

Αν θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις στα τέλη χρήσης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου η εταιρεία Enaon EDA, όπως ονομάστηκε η ΔΕΠΑ Υποδομών μετά την εκχώρησή της από το δημόσιο κατά 100% σε ιδιώτες, ζητούν να μάθουν, με ερώτηση που κατέθεσαν, έξι (6) Βουλευτές της Νέας Αριστεράς με πρωτοβουλία της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέως της Νέας Αριστεράς, Πέτης Πέρκα.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η εφαρμογή ενιαίου τιμολογίου σε όλη την Ελλάδα θα οδηγήσει σε νέα σημαντική αύξηση των τελών χρήσης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Η νέα αυτή αύξηση θα προστεθεί στα ήδη αυξημένα κατά 30% τιμολόγια χρήσης του δικτύου διανομής που ισχύον από την 1η Φεβρουαρίου του 2024, βάσει του επενδυτικού πλάνου της ιδιωτικής εταιρείας Enaon EDA.

Οι Βουλευτές υπενθυμίζουν ότι η Enaon EDA, στην οποία συμμετέχει με επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το ιταλικό και όχι το ελληνικό δημόσιο, απολαμβάνει ιδιαιτέρως υψηλές αποδόσεις.

Θέτουν ακόμη ερωτήματα για την πολιτική επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου που έχει ανακοινώσει η Enaon EDA διότι, είναι σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική απεξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 έως το 2030 κατά 55%. Δημιουργούνται πρόσθετα ερωτηματικά για το χρόνο απόσβεσης αυτών των έργων, έργα τα οποία πληρώνουν οι καταναλωτές φυσικού αερίου μέσω των τελών χρήσης δικτύου.

Σημειώνουν επίσης την ασυμβατότητα της επέκτασης του δικτύου στα νησιά, που περιλαμβάνεται στο επενδυτικό πρόγραμμα των Ιταλών μετόχων της Enaon EDA, με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Οι Βουλευτές ρωτούν τέλος: Ποιο ήταν το WACC της τότε ΔΕΠΑ Υποδομών τα έτη 2020, 2021, 2022, ποια είναι η αύξηση στα τιμολόγια χρήσης του δικτύου από το έτος 2023 στο 2024, αν η Enaon EDA έχει καταθέσει αίτημα εφαρμογής ενιαίου τιμολογίου χρήσης του δικτύου σε όλη την Ελλάδα προς τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, ποια είναι η γνώμη της ΡΑΑΕΥ για την εφαρμογή ενιαίου τιμολογίου χρήσης του δικτύου, πώς η πολιτική επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου της Enaon EDA συνάδει με τους κλιματικούς στόχους της Ελλάδας, καθώς και πώς συμβαδίζει η επέκταση του δικτύου στα νησιά με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης ΕΔΩ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ