Σε ενέργεια και ψηφιακό μετασχηματισμό η «μερίδα του λέοντος» των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Σε ενέργεια και ψηφιακό μετασχηματισμό η «μερίδα του λέοντος» των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
Πέμπτη, 19/12/2024 - 08:06

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποτελεί τον νούμερο ένα αποδέκτη των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας γεγονός που καταδεικνύει τη βαρύτητα που δίνεται στα ζητήματα πράσινης μετάβασης και εξοικονόμησης ενέργειας. Ενώ εξίσου σημαντικοί είναι οι πόροι για τον ψηφιακό μετασχηματισμό με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά το ΥΠΕΝ ως προς το ύψος των πόρων.

Το υπουργείο Οικονομικών με βάση τον κανονισμό του Ταμείου Ανάκαμψης, προχώρησε χθες στη δημοσίευση της λίστας των 100 μεγαλύτερων αποδεκτών χρηματοδότησης, δηλαδή επιδοτήσεων και φθηνών δανείων. Εκτός των προγραμμάτων που «τρέχουν» τα υπουργεία με κονδύλια από το σκέλος των επιδοτήσεων, στον πίνακα περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις που έχουν ήδη λάβει τα μεγαλύτερα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το συνολικό ποσό που μοιράζονται υπουργεία, φορείς του Δημοσίου και επιχειρήσεις με βάση την επικαιροποιημένη λίστα με στοιχεία έως τις 30 Νοεμβρίου ανέρχεται σε 16,17 δισ. ευρώ.

Τα μεγαλύτερα ποσά έχουν κατευθυνθεί στα υπουργεία. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι πρώτο στη λίστα με 1,823 δις ευρώ και ακολουθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με 1,65 δις ευρώ.

Μεταξύ των δράσεων που έχουν απορροφήσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης που «τρέχει» το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το Εξοικονομώ κατ΄οίκον, Εξοικονομώ επιχειρώντας, Εξοικονομώ στο Δημόσιο, αλλά και ενέργειες που αφορούν στο κομμάτι του περιβάλλοντος.

Από τις επιχειρήσεις σημαντικά ποσά έχουν λάβει ο ΔΕΔΔΗΕ με 437 εκατ. ευρώ για επενδύσεις που αφορούν στην αύξηση ισχύος υποσταθμών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για να διευκολυνθεί η σύνδεση νέων ΑΠΕ, στην αναβάθμιση Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε δασικές περιοχές για την αποτροπή πυρκαγιών και στην υπογειοποίηση και αναβάθμιση Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε αστικές περιοχές για τη θωράκισή τους έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων. Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και ο ΑΔΜΗΕ με 303 εκατ. ευρώ για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών και αναβάθμιση του συστήματος μεταφοράς και ο ΔΕΣΦΑ με 261 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στα ποσά αυτά συμπεριλαμβάνονται και ενεργειακές επιχορηγήσεις και δάνεια.

Ο μεγαλύτερος τελικός αποδέκτης του ιδιωτικού τομέα είναι ο όμιλος της ΔΕΗ με τη μητρική να λαμβάνει 204 εκατ. ευρώ, ενώ σύμβαση δανείου για ακόμη μεγαλύτερο ποσό, της τάξης των 290 εκατ. ευρώ, έχει υπογράψει η θυγατρική της ΔΕΗ Οπτικές Επικοινωνίες που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών του ομίλου.

Στη λίστα με τους 100 μεγαλύτερους τελικούς αποδέκτες κυριαρχούν οι εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας μεταξύ των οποίων: Η Τέρνα Ενεργειακή Αντλησιοταμίευση με 250 εκατ. ευρώ, Φοίβη Ενεργειακή της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με 184 εκατ. ευρώ, η Αιολική Βερμίου με 182 εκατ. ευρώ, η Αμυνταίο Φωτοβολταϊκό Πάρκο με 127 εκατ. ευρώ, Καράτζη Ανανεώσιμες Θεσσαλία 3 με 34 εκατ. ευρώ και Θεσσαλία 2 με 33,9 εκατ. ευρώ, Εγνατία Wind Ενεργειακή με 58,7 εκατ. ευρώ, Sunlight Group Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας με 59,6 εκατ. ευρώ, Κονσόρτσιουμ Solar Power Systems με 108,7 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις τηλεπικοινωνίες πρώτη στη λίστα είναι η θυγατρική της ΔΕΗ, ΔΕΗ Οπτικές Επικοινωνίες με απορροφημένα κονδύλια στα 290 εκατ. ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούν το πλάνο οπτικών ινών που τρέχει ο όμιλος ΔΕΗ. Αμέσως επόμενη είναι η Terna Fiber, θυγατρική της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, με κονδύλια 130 εκατ. ευρώ η οποία έχει αναλάβει να τρέξει σημαντικά έργα οπτικών ινών όπως επίσης και έργα του δημοσίου που έχει οριστεί να υλοποιήσει.

Ακολουθεί ο ΟΤΕ με κονδύλια 93,7 εκατ. ευρώ. Ο ΟΤΕ αποτελεί τον νο1 πάροχο που έχει αναλάβει να τρέξει τα περισσότερα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα, ενώ παράλληλα τρέχει και το δικό του πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών. Η θυγατρική οπτικών ινών της Nova, United Fiber, είναι πιο χαμηλά στη λίστα, με κονδύλια που ξεπερνούν τα 49 εκατ. ευρώ.