Με σχεδιασμό και έργα επιχειρεί ο ΔΕΣΦΑ να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υπό εξέλιξη ενεργειακή μετάβαση και απολιγνιτοποίηση της χώρας, όπως διεμήνυσε η Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή Maria Rita Galli, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα "Ανάπτυξη του Δικτύου Φυσικού Αερίου και Περιφερειακή Ανάπτυξη".
Ειδικότερα, αναφέρθηκε εκτενώς σε δύο έργα που περιλαμβάνονται στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ και ευθυγραμμίζονται με την λογική και τους στόχους του ΔΕΣΦΑ. Το ένα είναι ο αγωγός στη Δυτική Μακεδονία μήκους 111 χιλιομέτρων που αφενός συνιστά διείσδυση του φυσικού αερίου σε νέες περιοχές και δη τις λιγνιτικές περιοχές και αφετέρου εντάσσεται στο σχεδιασμό για την αξιοποίηση του υδρογόνου, καθώς, στη περιοχή προωθείται έργο (White dragon) για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.
Το δεύτερο έργο είναι ο σχεδιαζόμενος αγωγός στη Δυτική Ελλάδα που θα ξεκινάει από την Μεγαλόπολη και θα καταλήγει στη Πάτρα, συνολικού μήκους 140 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού σχεδόν 1 δις ευρώ. Μάλιστα, όπως είπε, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών η τελική έγκριση από την ΡΑΕ, ενώ, η τελική επενδυτική απόφαση από πλευράς ΔΕΣΦΑ θα ακολουθήσει αφού πρώτα διευθετηθούν μια σειρά εκκρεμότητες (αδειοδοτήσεις, περιβαλλοντικές μελέτες κα) που θα καθιστούν “ώριμο” το σχεδιαζόμενο έργο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΕΣΦΑ, ο αγωγός αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στο 2026.e