Brent: Ξεπέρασε τα 70 δολάρια το βαρέλι στις ασιατικές αγορές για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας

Brent: Ξεπέρασε τα 70 δολάρια το βαρέλι στις ασιατικές αγορές για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας
Δευτέρα, 08/03/2021 - 12:00

Άνοδο σημείωσε το Brent τη Δευτέρα, με τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) να ξεπερνούν τα 70 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Παράλληλα το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ άγγιξε την υψηλότερη τιμή εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, μετά από αναφορές για επιθέσεις σε εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.

Τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης του Brent για το Μάιο έφτασαν τα 71,16 δολάρια το βαρέλι στο άνιγμα του ασιατικού χρηματιστηρίου, ενώ μέχρι τις 0036 GMT ήταν στα 70,76 δολάρια το βαρέλι, μία αύξηση κατά 2% ή 1,40 δολάρια. Το αμερικανικό αργό WTI για τον Απρίλιο αυξήθηκε κατά 1,32 δολάρια ή 2%, στα 67,41 δολάρια.

«Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα το πρωί, αφού οι αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν εξαπέλυσαν μια συντονισμένη επίθεση στις εγκαταστάσεις πετρελαίου και στις στρατιωτικές βάσεις της Σαουδικής Αραβίας», ανέφερε σε σημείωμα ο Stephen Innes, επικεφαλής στρατηγικός παγκόσμιων αγορών της Axi.

Οι δυνάμεις Χούθι της Υεμένης έριξαν αεροσκάφη και πυραύλους στην καρδιά της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Σαουδικής Αραβίας την Κυριακή, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκατάστασης της Saudi Aramco στο Ras Tanura, ζωτικής σημασίας για τις εξαγωγές πετρελαίου, σε αυτό που το Ριάντ χαρακτήρισε ως μια αποτυχημένη επίθεση στην παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του Brent και του WTI αυξάνονται για την τέταρτη συνεχόμενη συνεδρία αφού ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί τους αποφάσισαν να διατηρήσουν τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου και τον Απρίλιο.

Ωστόσο, παρά τις ταχέως αυξανόμενες τιμές του αργού, ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την ανάκαμψη της ζήτησης.

Πηγή: Reuters