Η Σαουδική Αραβία κατέγραψε ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 11,8% για το δεύτερο τρίμηνο, χάρη στην αύξηση των εσόδων από το πετρέλαιο κατά 23,1%, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που επικαλείται το Reuters.
Η αξία των εξαγωγών πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας αυξάνεται φέτος, ιδίως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Τα πιο πρόσφατα μηνιαία στοιχεία, για τον Μάιο, αποκάλυψαν αύξηση 106% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 116,2 δισεκατομμύρια ριάλ, με τις εξαγωγές πετρελαίου να αποτελούν το 80,6% του συνόλου των εξαγωγών από τη Σαουδική Αραβία τον εν λόγω μήνα.
Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ, βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ως ένα από τα λίγα μέλη του ΟΠΕΚ που μπορεί να έχουν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα πετρελαίου για να αναπληρώσουν τη χαμένη ρωσική προσφορά.
Το Βασίλειο, ωστόσο, ήταν απρόθυμο να αξιοποιήσει αυτή την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον de facto κυβερνήτη της χώρας, να δηλώνει τον περασμένο μήνα ότι «το Βασίλειο θα κάνει το χρέος του από αυτή την άποψη [ενίσχυση της παγκόσμιας προσφοράς], καθώς ανακοίνωσε την αύξηση της παραγωγικής του ικανότητας στα 13 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, μετά την οποία το Βασίλειο δεν θα έχει καμία πρόσθετη ικανότητα για αύξηση της παραγωγής».
Μέχρι να συμβεί αυτό, ωστόσο, η Σαουδική Αραβία αντλεί και ζητάει υψηλότατο δολάριο για το αργό της. Το Βασίλειο αύξησε τις επίσημες τιμές πώλησής του αρκετές φορές φέτος και ενδέχεται να τις αυξήσει και πάλι σε επίπεδα ρεκόρ, ανέφερε πρόσφατα το Bloomberg.
Μια δημοσκόπηση μεταξύ πέντε διυλιστηρίων έδειξε ότι οι Σαουδάραβες θα μπορούσαν να αυξήσουν την τιμή για το Arab Light, το εμβληματικό μείγμα, έως και 10,80 δολάρια ανά βαρέλι πάνω από την τιμή αναφοράς του Ντουμπάι/Ομάν για τις φορτώσεις του Σεπτεμβρίου προς την Ασία.
Εν τω μεταξύ, οι έμποροι αναμένουν ότι η ζήτηση για πετρέλαιο από την Ασία μπορεί να αρχίσει να μαλακώνει τον επόμενο μήνα, αφού τα διυλιστήρια διατήρησαν τις εγκαταστάσεις τους στο μέγιστο ρυθμό λειτουργίας τους τελευταίους μήνες.
Το πετρέλαιο παραμένει το κορυφαίο εξαγωγικό προϊόν της Σαουδικής Αραβίας, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων της χώρας από το εξωτερικό.