Η ιστορία της έρευνας υδρογονανθράκων στη χώρα μας έχει περάσει από πολλά κύματα, ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχει μπει πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Με βασικό ερώτημα εάν υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης, των εξελίξεων στην Ουκρανία, αλλά και των γεωπολιτικών ιδιαιτεροτήτων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, η χώρα μας μπορεί να αδράξει την ευκαιρία και να ξεκινήσει τις έρευνες. Την περίοδο 2015-2019 υπογράφτηκαν πολύ σημαντικές συμφωνίες σε σχέση με τις έρευνες υδρογονανθράκων με τη χώρα μας να προσελκύει ενεργειακούς κολοσσούς. Η αναθέρμανση των δραστηριοτήτων στο πεδίο αυτό διακόπηκε απότομα από το 2019 μέχρι σήμερα, ενώ αποχώρησε η Repsol και η Total. Όμως, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού πριν λίγες ημέρες αλλάζουν το κλίμα και το στοίχημα από εδώ και στο εξής είναι να προχωρήσουν οι έρευνες. Έτσι ώστε σε 2-3 χρόνια να γνωρίζουμε το εύρος των δυνατοτήτων που έχει η χώρα μας.
Αυτή τη στιγμή από τις χερσαίες περιοχές έχουν μείνει τα Ιωάννινα, ενώ οι περιοχές: Άρτα- Πρέβεζα, Βόρειο-Δυτική Πελοπόννησος, Αιτωλοακαρνανία έχουν δοθεί πίσω στο δημόσιο. Έχει μείνει επίσης το Κατάκολο που το σημαντικό του κομμάτι είναι το θαλάσσιο, η περιοχή 2 (Δυτικά της Κέρκυρας) που ήταν αρχικά στην Total και τα ΕΛΠΕ και τώρα που έφυγε η Total το κομμάτι τους το έχει πάρει η Energean, κατέχοντας πλέον το 75%, ενώ τα ΕΛΠΕ διαθέτουν ποσοστό 25%. Το Ιόνιο που ήταν η Repsol και τα ΕΛΠΕ και τώρα έχουν μείνει μόνο τα ΕΛΠΕ, το μπλοκ 10 που είναι στον Κυπαρισσιακό κόλπο και τέλος οι περιοχές Δυτικά της Κρήτης (Exxon Mobil, Ελληνικά Πετρέλαια) και Νοτιοδυτικά της Κρήτης (Exxon Mobil, Ελληνικά Πετρέλαια).
«Στην Ήπειρο, είναι πιο ώριμες οι συνθήκες»
«Στην Ήπειρο, είναι πιο ώριμες οι συνθήκες γιατί έχουν γίνει γεωφυσικές εργασίες. Είχαν ολοκληρωθεί από τη Repsol σε συνεργασία με την Energean. και προφανώς είναι πιο μπροστά τις άλλες περιοχές, αναφέρει στο iEnergeia.gr ο κ. Σπυρίδων Μπέλλας, κύριος ερευνητής του Ινστιτούτου Γεωενέργειας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Προσθέτει πως σε ένα χρόνο θα μπορούσε να γίνει κάποια γεώτρηση στα Ιωάννινα. Διευκρινίζει όμως πως «αυτό δεν σημαίνει ότι ξεκινά και η παραγωγή, με μια γεώτρηση πιστοποιείς ότι υπάρχει ένα κοίτασμα αερίου. Μετά θα πρέπει να κάνεις άλλες 2-3 γεωτρήσεις και να καταθέσεις ένα Development plan στην ΕΔΕΥ». Σε σχέση με τις άλλες περιοχές τονίζει πως είναι πίσω αλλά εάν τρέξουν οι διαδικασίες και δεν έχουμε άλλες καθυστερήσεις όπως στην περιβαλλοντική αδειοδότηση σε 3,5 χρονιά θα έχουμε κάποια στοιχεία. Αλλά σίγουρα θα χρειαστούν συνολικά 5 χρόνια για να αναπτυχθούν τα πεδία. Καταλήγει πάντως πως δεν έχει χαθεί το τρένο, επισημαίνοντας πως αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να δοθούν συγκεκριμένοι αριθμοί για το πόσο πετρέλαιο ή φυσικό αέριο υπάρχει. «Μόνο στο Κατάκολο υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, βάση των οποίων θα μπορούσε να καλυφθούν ενδεχομένως οι ανάγκες της γύρω περιοχής για 10-15 χρόνια», συμπληρώνει.
Πάντως, το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται από αρκετούς αναλυτές πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος, σε σχέση με τις έρευνες υδρογονανθράκων. Όπως όμως εξηγεί ο κ. Μπέλλας βασικό ρόλο έπαιξε και η στάση της Ε.Ε. Συγκεκριμένα το green deal και οι αλλαγές που θέτει. Βεβαίως πρόσφατα το κλίμα άλλαξε μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση πλέον το στοίχημα είναι να προσελκυστούν εταιρίες, όπως η BP, η Shell, η Chevron που έχουν την εμπειρία και θα μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος των ερευνών και να διαμοιράσουν το ρίσκο.