Την επιβολή πλαφόν στη λιανική αγορά φυσικού αερίου περιορισμένης διάρκειας εξετάζει η Κομισιόν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές αναταράξεις που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και με ορατό τον κίνδυνο να διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Σύμφωνα με το προσχέδιο των μέτρων, που θα εισηγηθεί η Κομισιόν, και το οποίο είναι σε γνώση του ienergeia, η επιβολή πλαφόν στις λιανικές τιμές φυσικού αερίου θα γίνει παράλληλα με τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων αερίου.
Όπως αναφέρεται σχετικά με τις παρεμβάσεις στην αγορά αερίου για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών για τους καταναλωτές ένα μέτρο θα ήταν να επιτραπεί στα κράτη μέλη να επεκτείνουν, στις τρέχουσες εξαιρετικές συνθήκες και για περιορισμένο χρονικό διάστημα τη ρύθμιση των τιμών λιανικής για το φυσικό αέριο. Οι όγκοι που καλύπτονται από αυτά τα τιμολόγια θα πρέπει να περιοριστούν για να αποφευχθεί η αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Έκτακτα μέτρα στήριξης της ρευστότητας μπορούν να ανακουφίσουν τους εμπόρους.
Εάν περιέχουν κρατική ενίσχυση, οι παρεμβάσεις αυτές πρέπει να πραγματοποιούνται με πλήρη τήρηση των αντίστοιχων διατάξεων. Πρέπει να είναι περιορισμένες, αναλογικές και διαφανείς και πρέπει να είναι στοχευμένες για την αποφυγή στρεβλώσεων στην αγορά.
Πέραν του πλαφόν, μέτρο το οποίο είχε προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και είχε απορριφθεί από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει ακόμη και την επιβολή ορίων διαπραγμάτευσης στο TTF, αλλά και δελτίο διάθεσης φυσικού αερίου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με βάση τις ανάγκες και την εξάρτηση των κρατών μελών και ανεξάρτητα από τα εθνικά σχέδια αντιμετώπισης της κρίσης.
Ακραία αστάθεια στις συναλλαγές
Για την αντιμετώπιση των πιθανών επιπτώσεων στη διαμόρφωση των τιμών λόγω πιθανών κερδοσκοπικών κινήσεων- με δεδομένο ότι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια φυσικού αερίου συχνά παρατηρείται ακραία αστάθεια στις συναλλαγές κατά τη διάρκεια της ημέρας- μια επιλογή θα ήταν η επανεξέταση των ορίων που εφαρμόζονται στους εσωτερικούς κανόνες διαπραγμάτευσης, επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο της Κομισιόν.
Αναφορικά με το πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου σημειώνει ότι θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις, αλλά η εφαρμογή του θα είχε το πλεονέκτημα του περιορισμού των επιπτώσεων στις τιμές για τους καταναλωτές και τις εταιρείες σε προκαθορισμένα επίπεδα.
Τονίζεται ακόμη ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πως η εισαγωγή ανώτατου ορίου τιμών δεν θα επιδεινώσει την πρόσβαση της ΕΕ σε προμήθειες φυσικού αερίου και LNG, καθώς οποιαδήποτε μείωση ή περιορισμός της προσφοράς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα οδηγούσε σε περαιτέρω προβλήματα και παράλληλα θα περιόριζε τη δυνατότητα για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου λόγω των τιμών.
Η εισήγηση της Κομισιόν, που δεν έχει λάβει ακόμη την τελική της μορφή, εξετάζει όλα τα σενάρια ακόμη και την πλήρη διακοπή εφοδιασμού με ρωσικό φυσικό αέριο, ενδεχόμενο που όπως σημειώνεται θα οδηγήσει σε αφόρητα υψηλές τιμές και ανεπαρκή παροχή φυσικού αερίου.