Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ+) με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία αποφάσισαν την Πέμπτη να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των τιμών και μετά την απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Η αύξηση όμως που ανακοινώθηκε δεν προκάλεσε χαρά στις αγορές, με το αργό μετά από μια μικρή πτώση στην τιμή πριν την συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, να παίρνει εκ νέου την ανιούσα.
Πριν από τη συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ+ είχαν διαρρεύσει πληροφορίες για διακοπή της συμφωνίας μεταξύ των 13 μελών του ΟΠΕΚ υπό την προεδρία της Σαουδικής Αραβίας, και των 10 εταίρων τους, με επικεφαλής τη Ρωσία, με την Wall Street Journal να αναφέρει τη Δευτέρα ότι ο ΟΠΕΚ εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τη Ρωσία από τη συμφωνία παραγωγής. Κάτι όμως που δεν επαληθεύθηκε και σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ το σχήμα του οργανισμού θα συνεχιστεί όπως έχει μέχρι το τέλος του έτους.
Οι τιμές του πετρελαίου βυθίστηκαν πάνω από 2% νωρίς την Πέμπτη μετά το δημοσίευμα των Financial Times που ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία εξετάζει ένα σχέδιο για την ενίσχυση της παραγωγής καθώς η Ρωσία αγωνίζεται να επιτύχει τους δικούς της στόχους λόγω των κυρώσεων που συνδέονται με τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Ο ΟΠΕΚ + είχε μειώσει δραστικά την παραγωγή το 2020 καθώς η ζήτηση μειώθηκε από τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Μετά το άνοιγμα της αγοράς η παραγωγή είχε μια μέτρια αύξηση σε περίπου 400.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα από πέρυσι, αντιστεκόμενοι στην πίεση των κορυφαίων καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, να ανοίξουν τις βρύσες ευρύτερα, μέχρι τώρα.
Στόχος της Δύσης ήταν να παραχθεί περισσότερο πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ώστε να της επιτρέψει να εφαρμόσει αυστηρότερες απαγορεύσεις αναγκάζοντας τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου να μειωθούν, χωρίς όμως να εκτιναχθεί η τιμή του πετρελαίου στον αέρα.
Όμως δεν κατέστη δυνατόν να περάσει η επιθυμία της Δύσης, έτσι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να αυξήσει την ποσόστωσή του για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κατά 648.000 βαρέλια την μέρα αντί για 432.000 που ήταν μέχρι τώρα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές η απόφαση δεν ελήφθη επειδή οι κυρώσεις θα επηρέαζαν τη ρωσική παραγωγή, αλλά επειδή η αγορά αναπτύσσεται και απαιτεί περισσότερο πετρέλαιο.
Συνολικά, οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου ανέκαμψαν τον Απρίλιο, μετά από πτώση τον Μάρτιο, καθώς τέθηκαν σε ισχύ οι πρώτες δυτικές κυρώσεις, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά 620.000 βαρέλια στα 8,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, κοντά στα προπολεμικά επίπεδα, με τη μεγαλύτερη αύξηση να πηγαίνει στην Ινδία.
Η Ινδία έχει αναδειχθεί σε βασικό κόμβο για τις ροές ρωσικού πετρελαίου. Οι εισαγωγές της χώρας έχουν εκτοξευθεί στα 800.000 βαρέλια ημερησίως από την έναρξη του πολέμου, σε σύγκριση με 30.000 βαρέλια ημερησίως προηγουμένως, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων για τις αγορές εμπορευμάτων Kpler.
Αυτό είναι πιθανό λόγω της μεγάλης έκπτωσης -μια δημοφιλούς ποιότητα ρωσικού αργού, γνωστή ως Urals, που τιμολογείται περίπου 35 δολάρια κάτω από το Brent.
Παρόλο που η Ρωσία πουλάει με έκπτωση στην Ινδία, η αυξημένη τιμή του πετρελαίου, συνεχίζει να φέρνει ιδιαίτερα σημαντικά κι αυξημένα έσοδα στην Ρωσική Ομοσπονδία.
Τόσο η ρύθμιση της ισοτιμίας του δολαρίου με το ρούβλι, το οποίο έχει ανακάμψει πλήρως από τις πρώτες μέρες της εισβολής, όσο και η εκτίναξη των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχουν ενισχύσει την ρωσική οικονομία.
Ενδεικτικό είναι ότι η ρωσική Rosneft σχεδιάζει να πληρώσει υψηλό ετήσιο μέρισμα ρεκόρ για το 2021 ως συνέχεια του ράλι του πετρελαίου.
Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Ρωσίας ανέβηκε περαιτέρω στο 17,8% τον Απρίλιο του 2022, από 16,7% τον προηγούμενο μήνα. Ήταν η υψηλότερη ένδειξη από τον Ιανουάριο του 2002, εν μέσω ασταθούς ρουβλίου και των άνευ προηγουμένου κυρώσεων από τη Δύση που επιβλήθηκαν εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,56 τοις εκατό, καταγράφοντας μια απότομη επιβράδυνση από το άλμα 7,61% τον προηγούμενο μήνα, που ήταν η πιο απότομη άνοδος από το 1999.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ρωσία όχι απλά δεν πλήττεται από τις δυτικές κυρώσεις, αλλά ενισχύεται από την αναταραχή στην ενεργειακή αγορά που έχει προκληθεί από τις κυρώσεις, ενώ ενισχύονται και οι σχέσεις της με χώρες που εγκαταλείπουν την δυτική συμμαχία. Το τι συμβαίνει με τον αντίκτυπο των κυρώσεων στην Ρωσία στην ΕΕ είναι γνωστό. Η Δύση βάζει κυρώσεις και η Ρωσία κερδίζει.