Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου υποχώρησε τον Απρίλιο στο 97% του επιπέδου του 2019, καθώς η ζήτηση στην Ασία εξασθένησε, σύμφωνα με στοιχεία της Πρωτοβουλίας Κοινών Οργανισμών Δεδομένων (JODI) που επικαλείται το Reuters.
Η μικρότερη ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα εν μέσω των εβδομαδιαίων αυστηρών περιορισμών μετακίνησης και του αποκλεισμού στη Σαγκάη τρόμαξε την αγορά πετρελαίου τον Απρίλιο και το μεγαλύτερο μέρος του Μαΐου, καθώς η κινεζική πολιτική "μηδενικών κρουσμάτων" για τον Covid-19 οδήγησε σε μαζικά τεστ και lockdown στο κινεζικό οικονομικό κέντρο που φιλοξενεί 26 εκατομμύρια κατοίκους.
Τα παγκόσμια εμπορικά αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν τον Απρίλιο μετά από μήνες συνεχούς πτώσης, αλλά εξακολουθούσαν να βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο πενταετίας για αυτή την εποχή του έτους.
Μετά από σχεδόν δύο χρόνια μείωσης, τα παρατηρούμενα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 77 εκατομμύρια βαρέλια τον Απρίλιο, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) στην τελευταία του έκθεση για την αγορά πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα. Τα αποθέματα της βιομηχανίας του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν επίσης, κατά 42,5 εκατ. βαρέλια ή 1,42 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα τον Απρίλιο, βοηθούμενα από τις κρατικές αποδεσμεύσεις αποθεμάτων ύψους σχεδόν 1 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα. Ωστόσο, τα αποθέματα της βιομηχανίας του ΟΟΣΑ ήταν 290,3 εκατομμύρια βαρέλια κάτω από το μέσο όρο της περιόδου 2017-2021, δήλωσε ο ΔΟΕ. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον Μάιο, τα συνολικά αποθέματα του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν κατά 6 εκατομμύρια βαρέλια τον περασμένο μήνα, πρόσθεσε ο οργανισμός.
Παρόλα αυτά, ο ΔΟΕ αναμένει στις πρώτες του προοπτικές για το 2023 ότι η ζήτηση πετρελαίου θα επιταχυνθεί το επόμενο έτος, με την παγκόσμια ζήτηση να ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 101,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) και να υπερβαίνει τα προ Covid επίπεδα.
«Ενώ οι υψηλότερες τιμές και οι ασθενέστερες οικονομικές προοπτικές μετριάζουν την αύξηση της κατανάλωσης, η αναζωογονημένη Κίνα θα οδηγήσει σε κέρδη το επόμενο έτος, με την αύξηση να επιταχύνεται από 1,8 mb/d το 2022 σε 2,2 mb/d το 2023», ανέφερε ο ΔΟΕ στην υπό στενή παρακολούθηση Έκθεση για την αγορά πετρελαίου για τον Ιούνιο.
Το επόμενο έτος, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου μπορεί ακόμη και να δυσκολευτεί να καλύψει τη ζήτηση, ανέφερε ο οργανισμός, καθώς οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα περιορίσουν περισσότερο την προσφορά όταν τεθούν επίσημα σε ισχύ στο τέλος του τρέχοντος έτους.
«Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου μπορεί να δυσκολευτεί να συμβαδίσει με τη ζήτηση το επόμενο έτος, καθώς οι αυστηρότερες κυρώσεις αναγκάζουν τη Ρωσία να κλείσει περισσότερες πηγές και αρκετοί παραγωγοί προσκρούουν σε περιορισμούς δυναμικότητας», ανέφερε ο ΔΟΕ την περασμένη εβδομάδα.