O ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι «λόγω ανωτέρας βίας», κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Όπως φαίνεται σταδιακά η Gazprom κόβει τις ποσότητες αερίου προς την Ευρώπη και προετοιμάζεται για όσα θα συμβούν μέσα στις επόμενες μέρες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, όπως έγινε γνωστό η γερμανική Uniper, είναι ένας από τους μεγάλους πελάτες που έλαβε την επιστολή από την Gazprom, με την οποία η ρωσική εταιρεία επικαλείται «ανωτέρα βία» με αναδρομική ισχύ για μελλοντική και παρελθούσα ανεπάρκεια στις παραδόσεις φυσικού αερίου. Φαίνεται ότι τουλάχιστον 3 πελάτες έλαβαν την επιστολή. «Θεωρούμε ότι αυτό είναι αδικαιολόγητο», ανέφερε η εταιρεία, τονίζοντας πως «και επισήμως έχουμε απορρίψει τον ισχυρισμό της "ανωτέρας βίας"». Μέχρι στιγμής η Gazprom δεν έχει προβεί σε κάποιο άμεσο σχόλιο.
Επίσης, η RWE, ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, δήλωσε επίσης ότι έλαβε ειδοποίηση ανωτέρας βίας. «Παρακαλούμε κατανοήστε ότι δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις λεπτομέρειες ή τη νομική μας γνώμη», ανέφερε η εταιρεία.
Ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) Φατίχ Μπιρόλ είναι ξεκάθαρος για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
Ο «κόκκινος συναγερμός» έχει ήδη «ηχήσει» για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς η Ρωσία έχει αρχίσει ήδη να κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου και οι Ευρωπαίοι φοβούνται πλήρη διακοπή των παραδόσεων ως αντίδραση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της εισβολής στην Ουκρανία.
«Δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο στους μη ρωσικούς πόρους φυσικού αερίου: αυτοί απλώς δεν θα επαρκούν σε όγκο για να αντικαταστήσουν τις παραδόσεις από τη Ρωσία», υπογραμμίζει ο Φατίχ Μπιρόλ, σε άρθρο του.
«Ακόμη κι αν η προμήθεια από τη Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν ρέει με τη μέγιστη δυναμικότητα, ακόμη κι αν οι παραδόσεις από τη Βόρεια Αφρική πλησιάζουν το επίπεδο του περασμένου έτους, ακόμη κι αν η αύξηση των ροών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διατηρεί τον ρυθμό της του πρώτου εξαμήνου», προσθέτει.
Ο ΔΟΕ προτείνει επειγόντως μέτρα όπως συστήματα δημοπρασιών για την πώληση φυσικού αερίου στις βιομηχανίες, ευνοώντας προσωρινά άλλες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα ή του πετρελαίου, ή ακόμη και τη μείωση της κορύφωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ενός αυξημένου ευρωπαϊκού συντονισμού.
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να μειωθεί με τη θέσπιση προτύπων στον κλιματισμό για παράδειγμα, στα δημόσια κτίρια πρωτίστως, προσθέτει ο Φατίχ Μπιρόλ, ο οποίος καλεί τις κυβερνήσεις «να προετοιμάσουν τους πολίτες» μέσω εκστρατειών, καθώς «κάθε ενέργεια μετράει. Απλές κινήσεις όπως η μείωση της θέρμανσης κατά μερικούς βαθμούς μπορεί να εξοικονομήσει την ίδια ποσότητα φυσικού αερίου που παρέχεται από τον Nord Stream κατά τη διάρκεια ενός χειμώνα».
Η Γερμανία ετοιμάζει την κοινή γνώμη
Η Γερμανίαπροετοιμάζει την κοινή γνώμη της χώρας για όλα τα ενδεχόμενα, ανάμεσα στα οποία και το δελτίο στο ρεύμα, ενώ μεθαύριο, Τετάρτη η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει το πλέγμα μέτρων που έχει επεξεργαστεί για τον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης από το φθινόπωρο. Στα μέτρα που φέρονται να έχουν επεξεργαστεί οι Βρυξέλλες για την εξοικονόμηση ενέργειας περιλαμβάνεται η μείωση της κατανάλωσης για θέρμανση και ψύξη (ακόμη και με επιβολή ανώτατων ορίων), αλλά και ο έλεγχος της θερμοκρασίας σε όλα τα δημόσια κτίρια.
Θα συνεισφέρουν και οι απλοί καταναλωτές
Το σχέδιο της Επιτροπής εξετάζει τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου τόσο από «προστατευόμενες» ομάδες, όπως οι καταναλωτές και οι βασικές υπηρεσίες, όσο και από τη βιομηχανία. Εξετάζει επίσης πιο ακραία μέτρα, εάν η κατάσταση γίνει κρίσιμη.
«Η συντονισμένη δράση από τώρα θα είναι πιο αποδοτική από πλευράς κόστους και θα διαταράξει λιγότερο ενοχλητική για την καθημερινή ζωή και την οικονομία μας σε σχέση με μια αυθόρμητη δράση αργότερα, όταν τα αποθέματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να εξαντληθούν», αναφέρεται στο προσχέδιο που διέρρευσε.
Σύμφωνα με τον κανονισμό του 2017 για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, οι ευάλωτοι καταναλωτές που «δεν έχουν τα μέσα να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό τους» προστατεύονται βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ. Αυτός ο ορισμός καλύπτει τα νοικοκυριά, τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες και τις μικρές επιχειρήσεις.
Ο κανονισμός εισήγαγε επίσης έναν μηχανισμό αλληλεγγύης σύμφωνα με τον οποίο οι χώρες της ΕΕ «πρέπει να βοηθούν η μία την άλλη ώστε να εγγυώνται πάντα τον εφοδιασμό των πιο ευάλωτων καταναλωτών».
Ωστόσο, ενώ οι πολίτες προστατεύονται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιγράφει μέτρα εξοικονόμησης που μπορούν να ληφθούν για να αποφευχθούν περικοπές σε άλλους τομείς.
Εδώ εντάσσεται η «μεγάλη εξοικονόμηση» στη θέρμανση, με εκστρατείες που καλούν τα νοικοκυριά στη μείωση των θερμοστατών κατά 1°C και με την επιβολή ορίου θέρμανσης 19°C στα δημόσια κτίρια, τα γραφεία και τις επιχειρήσεις.