Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να διατηρήσει σταθερό τον στόχο παραγωγής αργού πετρελαίου για τον Οκτώβριο σε σχέση με την ποσόστωση του Σεπτεμβρίου, όταν η ομάδα θα συνεδριάσει στις 5 Σεπτεμβρίου για να εξετάσει τις συνθήκες της αγοράς πετρελαίου, δήλωσε η πλειοψηφία των 19 παρατηρητών του κλάδου που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.
Συνολικά 15 από τους 19 εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν ότι η ομάδα παραγωγών θα διατηρήσει τον στόχο της παραγωγής πετρελαίου για τον Οκτώβριο στο ίδιο επίπεδο με τον Σεπτέμβριο, όταν θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα.
Τον Αύγουστο, η Σαουδική Αραβία έφερε στο προσκήνιο την ιδέα νέων περικοπών της παραγωγής, καθώς ο υπουργός Ενέργειας του κορυφαίου παραγωγού του ΟΠΕΚ, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ+ είναι έτοιμος να μειώσει την παραγωγή ανά πάσα στιγμή και με οποιαδήποτε μορφή, αν πιστεύει ότι αυτό θα φέρει σταθερότητα στη «σχιζοφρενική» αγορά πετρελαίου.
Μετά το μήνυμα της Σαουδικής Αραβίας, ο εκ περιτροπής πρόεδρος του ΟΠΕΚ για φέτος, ο υπουργός Υδρογονανθράκων του Κονγκό Μπρούνο Ζαν-Ρισάρ Ιτούα, εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του σε ενδεχόμενες περικοπές. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) έχουν παρόμοιες απόψεις με τη Σαουδική Αραβία σχετικά με τις αγορές αργού πετρελαίου, δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα πηγή που γνωρίζει τις σκέψεις των ΗΑΕ.
Ορισμένοι άλλοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+, όπως το Ιράκ, η Βενεζουέλα και το Καζακστάν, έχουν επίσης δηλώσει ότι υποστηρίζουν νέους περιορισμούς στην παραγωγή.
Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ+ είναι πιο πιθανό να διατηρήσει τις ποσοστώσεις αμετάβλητες για τον Οκτώβριο μέχρι να δει πώς θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τη λεγόμενη ιρανική πυρηνική συμφωνία, δήλωσαν παρατηρητές του κλάδου στην έρευνα του Bloomberg.
Άλλοι βασικοί παράγοντες που θα πρέπει να παρακολουθήσει ο ΟΠΕΚ+ τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες περιλαμβάνουν τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, καθώς και την προσφορά πετρελαίου από ένα βασικό μέλος του ΟΠΕΚ+, τη Ρωσία. Οι εξαγωγές από τη Ρωσία ήταν πολύ ανθεκτικές μέχρι στιγμής, σε αντίθεση με τις αρχικές αποκαλυπτικές προσδοκίες για απώλεια προσφοράς 3 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα. Ωστόσο, το εμπάργκο της ΕΕ στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού και καυσίμων, που θα τεθεί σε πλήρη ισχύ στις αρχές του 2023, θα μπορούσε να μειώσει τη ρωσική προσφορά στην αγορά, εάν οι ποσότητες δεν βρουν στέγη στην Ασία μέχρι τότε.
Στη συνεδρίαση στις αρχές Αυγούστου, ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να αυξήσει ελαφρώς τον συλλογικό στόχο για τον Σεπτέμβριο κατά μόλις 100.000 bpd. Ωστόσο, η ομάδα εκτιμήθηκε για τελευταία φορά ότι θα ήταν 2,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως κάτω από τον συλλογικό στόχο της για την παραγωγή πετρελαίου τον Ιούλιο.