Τα υμέτρα που φέρεται να επεξεργάζεται η Κομισιόν –πέραν του πλαφόν στο ρωσικό αέριο-, είναι τα εξής:
1.Πλαφόν 200 ευρώ/MWh για την αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών , από το οποίο εξαιρούνται οι μονάδες φυσικού αερίου. Πρόκειται για μια παραλλαγή του ελληνικού μοντέλου με πλαφόν ανά τεχνολογία, το οποίο συμπεριλαμβάνει και τις μονάδες φυσικού αερίου.
2.Έκτακτος φόρος στα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
3. Παροχή ρευστότητας στους ενεργειακούς ομίλους για να αντιμετωπίσουν την υψηλή μεταβλητότητα των ενεργειακών αγορών
4. Υποχρεωτικός στόχος μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% στις ώρες αιχμής.
Η διάσταση των απόψεων για το πλαφόν στο φυσικό αέριο φάνηκε χθες το βράδυ, καθώς η Ολλανδία δήλωσε ότι θα στήριζε ένα πλαφόν που αφορά μόνο στις ρωσικές εισαγωγές προς την ΕΕ.
Αντίθετα, η Τσεχία δήλωσε ότι διαφωνεί με το πλαφόν στο ρωσικό αέριο, καθώς αποτελεί πολιτικό εργαλείο πίεσης στη Ρωσία και όχι λύση για το θέμα των τιμών.
Για την Ελλάδα ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Με το πλαφόν μπαίνει θέμα επάρκειας εφοδιασμού, αφού θα οδηγούσε σε κλείσιμο της «στρόφιγγας» και του Turk Stream (από τον οποίο τροφοδοτείται η Ελλάδα) μετά από τον Nord Stream 1.
Σύμφωνα με έξι διπλωμάτες που επικαλείται το Politico, οι προτάσεις της Κομισιόν διχάζουν την Ε.Ε., κάτι που πάντως αναμένεται να δώσει περιθώριο ελιγμών στην κ. Φον ντερ Λάιεν, ενόψει της ομιλίας για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα. Οι τιμές της ενέργειας, εξάλλου, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνόδου των υπουργών ενέργειας της Ε.Ε. αύριο, Παρασκευή.
Δύο από τα μέτρα φαίνεται να κερδίζουν την υποστήριξη τόσο της Επιτροπής, όσο και χωρών της Ε.Ε., σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το Politico. Tο πρώτο είναι ότι παρέχεται πίστωση στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για να ανταποκριθούν στο τρέχον περιβάλλον υψηλών τιμών. Το δεύτερο είναι η φορολόγηση των υπερκερδών, αν και οι πρεσβευτές της Ε.Ε. ήθελαν διαβεβαιώσεις ότι τα έσοδα από αυτούς τους φόρους θα παραμείνουν στη διάθεση κάθε χώρας.
Η πιο αμφιλεγόμενη πρόταση είναι αυτή για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, με στόχο σε μεγάλο βαθμό την οικονομική τιμωρία του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν «πολύ αντιφατικές απόψεις», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι είναι επιφυλακτική σχετικά με την ιδέα. Την ίδια ώρα, η Ουγγαρία -ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας στην Ε.Ε.- τάσσεται κατά της πρότασης, όπως επίσης και η Σλοβακία, αλλά και τουλάχιστον δύο άλλες χώρες, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Politico.
Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Ιταλίας, θέλουν η Επιτροπή να προχωρήσει ακόμη περισσότερο και να επιβάλει πλαφόν στην τιμή όλου του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ε.Ε.