Εν μέσω ενεργειακής κρίσης και υπό το φόβο της ενεργειακής ασφάλειας οι υπουργοί της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Βουλγαρίας, του Κοσσυφοπεδίου και της Ρουμανίας, αναμένεται να συζητήσουν τη μεταξύ τους αλληλεγγύη για ενεργειακή επάρκεια και τη δημιουργία μιας «ασπίδας» με την ολοκλήρωση στρατηγικών υποδομών για την ενέργεια.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων η ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής σταθερότητας, όπου η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, εξαιτίας των κρίσιμων υποδομών που αναπτύσσει ή ήδη διαθέτει, όπως η Ρεβυθούσα και οι αγωγοί ΤΑΡ και IGB.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιδιώκει η συνάντηση αυτή σε εξελιχθεί σε θεσμό, ενώ πραγματοποιείται μόλις δύο ημέρες πριν το άτυπο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., που ως κύριο θέμα του έχει την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Και επειδή άμεση λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν διαφαίνεται, για μια συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου, αναζητείται μια διέξοδος, τουλάχιστον σε περιφερειακό επίπεδο.
Ήδη η Ρεβυθούσα εξυπηρετεί τις ανάγκες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, ενώ σε πρόσφατη δημοπρασία του ΔΕΣΦΑ για τα slots εισαγωγής LNG το 2023, δέσμευσαν χωρητικότητα και οι βουλγαρικές εταιρείες, οι Bulgragaz, ΜΕΤ Energy και Kolmar.
Παράλληλα, πληροφορίες φέρουν τους γείτονές μας να ενδιαφέρονται ήδη για δέσμευση χωρητικότητας στο FSRU που ετοιμάζει η Gastrade στη Θράκη, ενώ ήδη στο FSRU Αλεξανδρούπολης συμμετέχει η Bulgartransgaz με 20%.