Συγκεκριμένα, όπως υπογράμμισε: «Η κατασκευή νέων σταθμών συμπίεσης, που θα επιτρέψει υψηλότερες ροές από Νότο προς Βορρά, σε συνδυασμό με τον IGB και την ενσωμάτωση του τερματικού FSRU της Αλεξανδρούπολης, θα μπορούσε να ανεβάσει την εξαγωγική ικανότητα της χώρας στα 8,5 δισ. κ.μ./έτος, από τα 2,3 δισ. κ.μ./έτος που είναι σήμερα σε 2 χρόνια».
«Ο ΔΕΣΦΑ σχεδιάζει να υποστηρίξει το ρόλο της Ελλάδας ως δρόμου μεταφοράς, ιδίως για το LNG προς την κεντρική Ευρώπη», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι ο διαχειριστής επέκτεινε πρόσφατα την αποθηκευτική ικανότητα της Ρεβυθούσας σε 370.000 κ.μ από 225.000 κ.μ., με το νέο FSU και αύξησε την ικανότητα αποστολής σε 224,6 GWh ημερησίως από περίπου 207 GWh από την 1η Ιουνίου, επιτρέποντας περισσότερες εξαγωγές προς γειτονικές χώρες.
Ο ΔΕΣΦΑ κατασκευάζει επίσης ένα σταθμό συμπίεσης στην Κομοτηνή, που απαιτείται για τη σύνδεση του με το ελληνικό σύστημα. «Η επένδυση θα επιτρέψει στην Αλεξανδρούπολη να εξάγει αρχικά 3 δισ. κ.μ./έτος προς τη Βουλγαρία, και δυνητικά με μια μικρή επέκταση στο σταθμό συμπιεστών μας αυτό μπορεί να φθάσει έως και τα 5 δισ. κ.μ./έτος», δήλωσε ο Γκάλι.
Οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Βουλγαρία ανήλθαν σε 20,4 TWh (1,93 bcm) την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, πολύ υψηλότερα από 5,17 TWh ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή.