Το αρχικό «μπλοκ» των έξι χωρών (Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία, Ισπανία, Ρουμανία, Βουλγαρία) που υποστηρίζουν την πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου να θεσπιστεί κάτω από τα 200 ευρώ, φαίνεται ότι πλέον διευρύνεται σημαντικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων και οι 15 χώρες φάνηκαν ενωμένες. Εάν η ίδια εικόνα επαληθεύτει και κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας την Πέμπτη, τότε οι «15» θα μπορούν, σύμφωνα με την ΕΡΤ, να προβούν σε δύο κινήσεις:
Να μπλοκάρουν και τους δύο κανονισμούς και να ζητήσουν έκτακτο συμβούλιο ενέργειας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στα μέσα Δεκεμβρίου ή
Να δεχτούν τον μηχανισμό αλληλεγγύης με ισχυρές δεσμεύσεις όμως για τις αλλαγές στον κανονισμό για πλαφόν και πάλι έκτακτο συμβούλιο, όμως πριν από τη σύνοδο κορυφής
Ήδη, πάντως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται εξοργισμένοι από την πρόταση της Κομισιόν, χαρακτηρίζοντάς την «κοροϊδία».
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η ισπανική κυβέρνηση κατηγόρησε την Τετάρτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο» με την πρότασή της για προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, διαβεβαιώνοντας ότι η Μαδρίτη «θα αντιταχθεί σθεναρά».
«Ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί μια πρόταση και, την τελευταία στιγμή, μας παρουσιάζει αυτήν την πρόταση, η οποία δεν είναι πρόταση» είπε στους δημοσιογράφους η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέσα Ριμπέρα, χαρακτηρίζοντας «αστειότητα» το μηχανισμό που επιθυμούν οι Βρυξέλλες.
«Αυτό που θα προκαλέσει η πρόταση αυτή είναι το αντίθετο από το ζητούμενο: θα προκαλέσει σημαντική αύξηση της τιμής, θα θέσει σε κίνδυνο όλες τις πολιτικές χαλιναγώγησης του πληθωρισμού», συνέχισε η υπουργός, κατηγορώντας την Κομισιόν ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο».
Και η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, εμφανίζεται απολύτως αποφασισμένη, ώστε να πιέσει και να να δημιουργήσει συμμαχίες για ένα πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ/ Mwh στην τιμή του φυσικού αερίου.
Χαρακτηριστική ήταν, άλλωστε, η δήλωση του κ. Σκρέκα την Τετάρτη: «Στο Συμβούλιο Ενέργειας πάμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει πλειοψηφία ικανή να τεθεί ένα πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ στην τιμή του φυσικού αερίου και όχι στα παράλογα επίπεδα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
«Επιδίωξη της Ελλάδας είναι να υιοθετηθούν και οι δύο κανονισμοί μαζί (κανονισμός αλληλεγγύης και κανονισμός διόρθωσης τιμών) και θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συμμαχίες», τόνισε ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε «μη ικανοποιητική» την πρόταση της Επιτροπής για ένα «μηχανισμό διόρθωσης» στα 275 ευρώ/ Mwh.
«Το όριο που προτείνει η Επιτροπή δεν διασφαλίζει ότι θα μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου, άρα δεν πετυχαίνει το στόχο του που είναι η μείωση των τιμών», τόνισε ο Κ. Σκρέκας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει ένα πλαφόν μεταξύ 150-200 ευρώ.