Η πολυεθνική εταιρεία Equionor, που ελέγχεται από το νορβηγικό δημόσιο, υπέβαλε ένα Σχέδιο Ανάπτυξης και Λειτουργίας προς το υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας για την ανακάλυψη φυσικού αερίου στο κοίτασμα Irpa, το οποίο παλαιότερα ήταν γνωστό ως Asterix.
Το υποβληθέν σχέδιο περιλαμβάνει την εγκατάσταση υποθαλάσσιας υποδομής παραγωγής και μεγάλων αγωγών στα βαθιά νερά της Νορβηγικής Θάλασσας. Στόχο του σχεδίου αποτελεί η εξασφάλιση δραστηριότητας και σταθερών παραδόσεων φυσικού αερίου από την Aasta Hansteen από το 2031 έως και το 2039.
«Αυτή είναι μια καλή μέρα—η ανάπτυξη του Irpa θα συμβάλει σε προβλέψιμες και μακροπρόθεσμες παραδόσεις φυσικού αερίου σε πελάτες στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε κατά την υποβολή του σχεδίου ο Geir Tungesvik, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Equinor για έργα, γεωτρήσεις και προμήθειες.
Η ανακάλυψη του κοιτάσματος Irpa έγινε το 2009. Το κοίτασμα βρίσκεται σε μεγάλο βάθος στη Νορβηγική Θάλασσα, 340 χιλιόμετρα δυτικά του Bodø. Σύμφωνα με την Equinor οι αναμενόμενοι ανακτήσιμοι πόροι φυσικού αερίου υπολογίζονται σε περίπου 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, που ισοδυναμούν με την κατανάλωση σχεδόν 2,4 εκατομμυρίων βρετανικών νοικοκυριών σε μια περίοδο επτά ετών.
Το αέριο θα μεταφέρεται αρχικά στην υπάρχουσα υποδομή από την Aasta Hansteen και στη συνέχεια στη μονάδα επεξεργασίας αερίου Nyhamna. Από εκεί, το φυσικό αέριο θα πηγαίνει μέσω του υπάρχοντος συστήματος αγωγών Langeled σε πελάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ηπειρωτική Ευρώπη.
Η Equinor προβλέπει ότι θα υπάρξει κοινή παραγωγή από το κοίτασμα Irpa και την Aasta Hansteen το 2031 και στη συνέχεια θα συνεχίσει η παραγωγή μέχρι το 2039.
Πάντως φαίνεται ότι η εκμετάλλευση του Irpa ανοίγει τον δρόμο και σε άλλες τέτοιες ενέργειες στο μέλλον. Η ανώτερη αντιπρόεδρος εξερεύνησης και παραγωγής της Equinor, Γκρέτε Μπιργκίτ Χάαλαντ, δήλωσε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω ευκαιρίες μακροπρόθεσμα για υποθαλάσσια έργα στη Νορβηγική Θάλασσα.
«Η εξέλιξη δείχνει ότι η εξερεύνηση και η χρήση της υπάρχουσας υποδομής σε κοντινό πεδίο παρέχει καλή χρήση των πόρων στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα», σημείωσε.
Ο διευθυντής του έργου από την πλευρά της Equinor Χον Πέντερσεν σημείωσε πως ήταν δύσκολη η ανάπτυξη ενός σχεδίου για το εν λόγω κοίτασμα. «Τα βαθιά νερά και οι χαμηλές θερμοκρασίες στον βυθό της θάλασσας κατέστησαν αναγκαία την πιστοποίηση της καινοτόμου νέας τεχνολογίας για αγωγούς, αλλά η καλή υποστήριξη στη συνεργασία και η αυξημένη ζήτηση για φυσικό αέριο κατέστησαν δυνατή μια επενδυτική απόφαση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Pedersen.