Νέο ναυάγιο σημειώθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Οι υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν στο περιεχόμενο πολλών έκτακτων μέτρων, αλλά θα καθυστερήσουν την επίσημη έγκριση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, με μια ομάδα χωρών να πιέζει για μείωση του επιπέδου στο οποίο τέθηκε το πλαφόν στην τιμή, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες της ΕΕ που μίλησαν στο Bloomberg.
«Δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση για τίποτα όσο δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για όλα», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Βελγίου Tinne Van der Straeten, πριν από τη συνάντηση της Πέμπτης.
Οι διπλωμάτες προσπαθούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα πακέτο που περιλαμβάνει την ενίσχυση ενός μηχανισμού για κοινές αγορές φυσικού αερίου, τον περιορισμό της ενδοημερήσιας αστάθειας των τιμών και τη δυνατότητα ταχύτερης αδειοδότησης για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Υπάρχει σύμπνοια γι' αυτά, είπαν οι διπλωμάτες. Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν άλλη μια έκτακτη συνεδρίαση, πιθανότατα στις 13 Δεκεμβρίου.
Το διακύβευμα είναι μεγάλο: Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα έστελνε ένα μήνυμα ότι η ενιαία απάντηση της ΕΕ στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο καταρρέει -ένα πολιτικό δώρο για τη Μόσχα, που η Ευρώπη θέλει να αποφύγει.
Στο παρασκήνιο, διεξάγεται μια ακόμα μάχη: Το μπλοκ είναι διχασμένο σχετικά με το πώς θα εφαρμόσει ένα σχέδιο υπό την ηγεσία της G-7 για τον περιορισμό των εσόδων της Ρωσίας από το πετρέλαιο. Οι διπλωμάτες της ΕΕ απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία χθες, αλλά ελπίζουν ότι αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και σήμερα.
Εν τω μεταξύ η πρόταση της Επιτροπής να μπει το πλαφόν στα 275 ευρώ η μεγαβατώρα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. «Περιμένουμε ότι οι συζητήσεις σήμερα θα είναι μάλλον "πικάντικες"», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τσεχίας Γιόζεφ Σικέλα στους δημοσιογράφους, πριν από τη συνάντηση. Η Ισπανία είχε προηγουμένως χλευάσει το σχέδιο ως «κοροϊδία».
Νωρίτερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε δηλώσεις τους στις Βρυξέλλες τόνισε ότι ο καθορισμός ανώτατου ορίου τιμής στα 275 ευρώ/MWh δεν αποτελεί στην πραγματικότητα ανώτατο όριο ενώ η Ισπανία έκανε λόγο για κοροϊδία.
«Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να μην κάνουμε τίποτα, αφού γνωρίζουμε την κλιμάκωση των τιμών που πραγματικά απειλεί τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο χωρίς αποτελέσματα και πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και την αξιοπιστία της Ευρώπης. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στο σημερινό Συμβούλιο» δήλωσε ο κ. Σκρέκας.