Οι αυξημένες τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό αέριο έχουν οδηγήσει τα νοικοκυριά στη μείωση της κατανάλωσης και σε δεύτερες σκέψεις σε σχέση με την επιλογή του καυσίμου που θα χρησιμοποιήσουν για τη θέρμανσή τους. Η ανασφάλεια έτσι ωθεί τα νοικοκυριά σε εφήμερες λύσεις, ακόμα στην επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ανάλογα είναι τα προβλήματα για τις επιχειρήσεις.
Ο νέος κλιματικός νόμος που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση πριν μερικούς μήνες επιβάλει στις επιχειρήσεις να κάνουν επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην εξοικονόμηση ενέργειας, με μείωση των εκπομπών CO2. Σύμφωνα με αναλυτές ειδικά για τις βιομηχανίες με θερμική ενέργεια αποδοτικότερα συστήματα είναι οι ΑΠΕ (αντλίες θερμότητας) και οι μονώσεις. Το ίδιο ισχύει και για τα γραφεία κτιρίων. Με τις αντλίες θερμότητας να είναι πρώτη επιλογή και για τα νοικοκυριά και ο λόγος είναι όπως αναφέρουν πολιτικοί μηχανικοί στο iEnergeia.gr πως το φυσικό αέριο θεωρείται πλέον ακριβή επιλογή. Βέβαια το κόστος εγκατάστασης αντλιών θερμότητας είναι υψηλό.
Στο μεταξύ, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου ανέλαβε μια πρωτοβουλία, καλώντας από τους πολίτες να απαιτήσουν την κατάργηση της υποχρεωτικότητας σύνδεσης Φυσικού Αερίου σε κάθε νεόδμητο κτιριο.
«Λαμβάνοντας υπόψη και τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προσπάθεια απεξάρτησης από το Φ.Α., αλλά και την ανάγκη για ταχύτερη μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, η διοίκηση πρέπει να άρει την υποχρέωση κατασκευής δικτύου Φ.Α. σε νέες οικοδομές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στις άλλες πόλεις!
Η υποχρέωση της μελέτης και κατασκευής δικτύου Φ.Α. σε νεόδμητα κτίρια, ανεξαρτήτως εάν θα χρησιμοποιηθεί, νομοθετήθηκε τη δεκαετία του 1990, γιατί τότε υπήρξε προσπάθεια διείσδυσης του καθαρότερου Φ.Α. σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτός ο κύκλος έκλεισε πλέον και πρέπει οι κανόνες να κοιτάξουν μπροστά και να εξυπηρετήσουν τους μελλοντικούς στόχους που είναι φυσικά η δραστική εξοικονόμηση ενέργειας και η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές πάνω ή πλησίον στο κτίριο.
Τα χρήματα που δαπανώνται για την κατασκευή της εγκατάστασης Φ.Α. σε ένα κτίριο από τους ιδιοκτήτες και τους εργολάβους, θα πρέπει να δοθούν για την κάλυψη μέρους του κόστους εγκατάστασης κεντρικών Αντλιών Θερμότητας και όχι να διευκολύνουν την κατανάλωση Φ.Α. με προεγκατεστημένα δίκτυα», αναφέρει το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου.
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με οικονομική ανάλυση που εκπόνησε η Greenpeace σε συνεργασία με τον κ. Βλάση Οικονομου, Διευθύνων Σύμβουλο του Ινστιτούτου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική για την Ενέργεια και το Κλίμα (IEECP) τον περασμένο Ιούλιο (Ορυκτό αέριο εναντίον παρεμβάσεων εξοικονόμησης στις κατοικίες) αν η χώρα μας αντί να προχωρήσει στα σχεδιαζόμενα έργα ορυκτού αερίου ύψους 1,5 δις € ως το 2030 διέθετε αυτούς τους πόρους σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στα κτίρια, το συνολικό πραγματικό όφελος για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και την εθνική οικονομία θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο.